Зеленський: Вигнання військового флоту РФ з Чорного моря - один із найбільших успіхів України

Зеленський: Вигнання військового флоту РФ з Чорного моря - один із найбільших успіхів України

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський назвав одним із найбільших успіхів України після початку повномасштабного вторгнення вигнання військового флоту РФ з Чорного моря.

Про це він сказав під час виступу на 33-й асамблеї Міжнародної морської організації, передає Укрінформ.

“Один із найбільших успіхів України після 24 лютого – вигнання російського військового флоту з Чорного моря. Саме в Чорному морі нам вдалося довести, що Україна не тільки залишиться донором глобальної безпеки, зокрема продовольчої, а й здатна захищати безпеку”, - наголосив глава держави.

Він підкреслив, що українці разом з партнерами довели, що свобода судноплавства є незмінною, і якою б потужною не була б сила, що намагається знищити свободу судноплавства, сила співпраці між народами завжди потужніша.

За його словами, саме у Чорному морі свобода судноплавства зазнала найбільшого удару від часів Другої світової війни через дії однієї держави, як розв'язала неспровоковану, агресивну війну.

Відео: Офіс Президента

Зеленський нагадав, що у перший день повномасштабної війни Росія заблокувала українські порти у Чорному морі, порушивши торговельно-морські шляхи, що призвело до величезних негативних наслідків, передусім з погляду продовольчої безпеки у світі.

Читайте також: У Чорному та Азовському морях немає жодного ворожого корабля

“Експорт продовольства з України впливає на життя майже 400 мільйонів людей у різних куточках світу - в Африці, Азії тощо. І найбідніших народів, і тих, чиє соціальне життя міцне, але, на жаль, може зазнати удару хаосу через дефіцит їжі на столах у людей”, - наголосив глава держави.

За його словами, цю небезпеку подолали. По-перше, відновлено діяльність деяких українських морських портів. Президент запросив представників Міжнародної морської організації відвідати Одесу та інші портові міста регіону, щоб на власні очі побачити, з якими труднощами стикалися українці і як вони їх подолали. Президент також подякував усім партнерам, які допомагають Україні з протиповітряною обороною.

Зеленський наголосив, що попри все з українських портів змогли випустити сотні суден із вантажами до таких країн, як Нігерія, Лівія, Марокко, Ємен, Бангладеш, Китай і десятки інших.

Він висловив думку, що Міжнародна морська організація має приділяти значно більше уваги питанню безпечного функціонування морських портів в Україні та у тих регіонах, де відбувається чи може відбутися агресія.

Глава держави також зауважив, що одним з досягнень України і всієї міжнародної спільноти з питань безпеки морського судноплавства стала Чорноморська зернова ініціатива, запущена спільно з ООН і Туреччиною.

“Але навіть ця надзвичайно мирна ініціатива була знищена Росією. Ця держава-терорист зацікавлена лише в одному - робити зброю з будь-чого, навіть із нестачі продовольства”, - підкреслив Президент.

Він нагадав, що російські ВМС неодноразово атакували порти, цивільні судна у цій зоні, але зараз російські можливості значно обмежені.

Читайте також: Росія може перемістити свій флот в Новоросійськ - британська розвідка

Завдяки альтернативним експортним маршрутам уже вдалося перевезти 6 мільйонів тонн вантажів для країн Африки, Азії та Європи.

Зеленський наголосив, що Україна не скаржиться на складні обставини, а завжди пропонує ті рішення, які можуть бути корисними для всіх у світі, хто цінує нормальні міжнародні відносини.

“Свобода мореплавства є й буде непорушною. Хоч би якою значною була сила, що прагне знищити свободу мореплавства, сила співпраці націй завжди потужніша. Завжди”, - наголосив Президент. 

Він висловив вдячність усім державам-членам Міжнародної морської організації, які вже приєдналися до роботи із впровадження Формули миру, які взяли участь у відповідних зустрічах у Данії, Саудівській Аравії, на Мальті. Президент запросив інші держави світу, які підтримують міжнародний правопорядок, приєднатися до цієї роботи. 

Зеленський також закликав на рівні цієї організації довести, що той, хто знищує свободу судноплавства, не може залишитися непокараним. 

“Ніхто не наробив більше шкоди свободі судноплавства за останні десятиліття, ніж Росія. Треба притягнути її за це до відповідальності”, - резюмував глава держави. 

Як повідомляв Укрінформ, чорноморським гуманітарним коридором, безпеку якого забезпечують Військово-морські сили ЗСУ, станом на 24 листопада вже пройшли 153 цивільні судна із продовольством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-