Україна може програти війну Росії, якщо США не нададуть додаткову допомогу - CNN

Україна може програти війну Росії, якщо США не нададуть додаткову допомогу - CNN

Укрінформ
США разом із союзниками висловили стурбованість перспективою відсутності рішення Конгресу у питанні фінансування військової допомоги Україні, оскільки це може призвести до програшу у війні проти РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на неназваних західних чиновників.

У матеріалі йдеться, що наразі західні спецслужби розраховують, як довго Україна може протриматися без допомоги США і НАТО. Один із військових посадовців США оцінив цей термін у «місяці», а за найгіршого сценарію йдеться про «значний відступ або навіть поразку» до кінця літа 2024 року.

«Немає жодних гарантій успіху з нами, але вони (Україна – ред.) обов'язково зазнають поразки без нас», – сказав високопоставлений американський військовий чиновник.

Найбільше занепокоєння у Заходу викликає вплив відсутності допомоги на контрнаступ України на сході та півдні, де українські війська намагаються досягти значного прогресу. «Якщо говорити про захоплення і утримання подальших територій, важко уявити, як це може бути успішним без подальшої підтримки з боку США», – вважає неназваний європейський дипломат.

Читайте також: Захід має збільшити військову допомогу Україні, щоб вона могла виграти війну - євродепутат

Окрім цього, західні чиновники побоюються, що втрата або подальша затримка підтримки США вплине на допомогу з боку інших союзників.

Без додаткової допомоги Америки, за оцінками західних чиновників, в України спочатку можуть закінчитися ракети великої дальності, потім – ракети для систем ППО, а пізніше – артилерійські боєприпаси та ракети малої дальності, зокрема протитанкові Javelin та зенітні Stinger.

Українська армія вже економить наявні боєприпаси, а росіяни стріляють у «п’ять-сім» разів частіше, зазначили офіційні особи США та Україні.

За оцінкою одного із високопоставлених українських військових, українське командування вважає, що вплив на їхню вогневу міць призвів до додаткових втрат серед українських військових.

Як повідомлялося, Конгрес США продовжує розглядати запит президента Джо Байдена з додатковим фінансуванням потреб національної безпеки, який містить, у тому числі, понад 60 млрд дол. на підтримку України.

Читайте також: Рішення Євросоюзу про €50 мільярдів для України є важливим сигналом для США - Кулеба

У четвер лідер більшості в Сенаті США демократ Чак Шумер заявив, що верхня палата, яка мала піти на різдвяні канікули вже цього тижня, продовжить свою роботу з наступного понеділка. Законодавці проводять переговори по міграційній реформі, щоби розблокувати рішення з допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню.

Водночас Сенат США та Палата представників ухвалили закон про асигнування на потреби оборони (NDAA) із рекордною сумою дозволених витрат, а також 300 млн дол. – на допомогу Україні.

Повідомлялося також, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що готовий підтримати виділення Євросоюзом 50 млрд євро Україні, якщо Будапешт отримає всі заморожені Єврокомісією кошти.

Фото ілюстративне: Генштаб

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-