Швеція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Gripen - Ігнат

Швеція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Gripen - Ігнат

Укрінформ
Існує ймовірність, що Швеція передасть Україні на додачу до F-16 винищувачі Gripen, українські пілоти вже їх тестували.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Основним бойовим літаком буде F-16... Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогодні. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде ухвалене рішення щодо Gripen, це буде непоганим варіантом для нас", - сказав Ігнат.

За його словами, Gripen міг би доповнити наші Повітряні сили.

Ігнат наголосив, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії винищувачів Gripen, на які пересядуть її повітряні сили. Тому наша країна матиме перспективу отримати ці літаки.

Читайте також: Зеленський обговорив з главою МЗС Нідерландів підготовку українських пілотів на F-16

Ігнат повідомив, що українські пілоти вже тестували винищувачі Gripen у Швеції.

"Під час першого візиту у Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на них, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну - можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", - розповів Ігнат.

При цьому він зауважив, що це були не навчання пілотів, а лише тестування літаків. Тренування військових, за його словами, почнеться лише після того, як буде оголошено рішення про передачу літаків Gripen. Наразі тривають консультації, додав Ігнат.

Читайте також: Перші F-16 Україна отримає у 2024 році, але все залежить від навчань пілотів - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Міноборони, Україна та Швеція обговорюють спільну роботу у сфері інновацій, а також ймовірну передачу ЗСУ літаків Gripen.

Головнокомандувач Збройних сил Швеції зазначив, що питання передачі літаків Gripen Україні обговорюється як на політичному, так і на військовому операційному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-