Перші F-16 Україна отримає у 2024 році, але все залежить від навчань пілотів - Зеленський

Перші F-16 Україна отримає у 2024 році, але все залежить від навчань пілотів - Зеленський

Укрінформ
Перші винищувачі F-16 Україна отримає у 2024 році, але все залежить від результатів навчання українських пілотів.

Про це сказав Президент України на зустрічі зі студентами трьох миколаївських закладів вищої освіти, відео з якої викладено у Телеграмі ОП, передає Укрінформ.

"Винищувачі F-16 - це захист нашого неба, і генеральна домовленість про їх передачу Україні є. Немає дати, коли ми їх отримаємо, - це факт, але все залежить скоріше від нас самих - коли наші хлопці пройдуть навчання. Однак перші винищувачі, я думаю, ми зможемо отримати у 2024 році", - зазначив Президент.

За його словами, на проходження відповідного навчання українським пілотам потрібен час, і для кожного це займає різні відрізки часу.

"На це потрібен час, оскільки до фахових навичок потрібен ще досвід і вільне володіння мовою. Для одних на це може піти 6-9 місяців, для інших рік, а для декого - значно довший час. Тому зараз це залежить тільки від навчальних процесів наших пілотів", - додав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 7 листопада Президент Володимир Зеленський подякував Нідерландам і Премʼєр-міністру Марку Рютте за підтримку України, зокрема за відправку п’яти літаків F-16, які вже прибули до Румунії.

10 листопада командувач збройних сил Нідерландів генерал Онно Ейхельсхейм повідомив про намір до кінця року відправити в Румунію всі обіцяні винищувачі F-16 для навчання українських пілотів, загалом йшлося про 12-18 машин.

Читайте також: Постачання F-16 Україні розпочнеться так швидко, як можливо - генсек НАТО

У Румунії вже розпочав роботу центр підготовки пілотів винищувачів F-16, де навчатимуться українські захисники.

Міністерство оборони США бере участь у навчанні українських пілотів на F-16 та має на меті забезпечити наявність запасних частин для підтримки літаків, які відправлять в Україну.

Раніше Держдепартамент США заявив про готовність схвалити передачу третьою стороною літаків F-16 американського виробництва Україні. Нідерланди, Данія та Норвегія оголосили про намір здійснити постачання, вивівши літаки з парку їх ВПС.

Щоб гарантувати українським пілотам успіх в експлуатації F-16, вони проходять навчання у США та Європі як з льотної експлуатації, так і з технічного обслуговування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-