Пентагон розповів, як допомога Україні сприяє розвитку американського ВПК

Пентагон розповів, як допомога Україні сприяє розвитку американського ВПК

Інфографіка
Укрінформ
Підтримка України мобілізувала військово-промисловий комплекс США в таких масштабах, яких ця галузь не бачила десятиліттями.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації, розміщеній на сайті міністерства оборони Сполучених Штатів.

Зазначається, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Штати «залишаються відданими наданню ЗСУ озброєння й військової допомоги, «необхідних для боротьби проти російських загарбників і забезпечення суверенітету країни». 

Загалом США виділили близько 44 млрд доларів на військову допомогу Україні. Вона надається або через президентське розпорядження про скорочення озброєнь, коли обладнання вилучається з армійських запасів, або через Ініціативу сприяння безпеці України. У другому випадку уряд укладає прямі контракти з промисловими підприємствами на постачання нового озброєння до нашої країни. 

Станом на середину листопада Пентагон виділив майже 17 млрд доларів на заміну озброєння в американських підрозділах, яке було відправлено в Україну.

На Ініціативу сприяння безпеці України міністерство оборони США зобов'язалося виділити понад 10 млрд доларів. 

У публікації наголошується, що ці зобов'язання Пентагону на суму понад 27 млрд доларів безпосередньо впливають на роботу основних виробників і критично важливих постачальників у 37 штатах. 

«Загалом реакція промислової бази США на задоволення оборонних потреб України була справді історичною, – відзначив заступник міністра оборони США з питань закупівель та підтримки Вільям Лаплант. – Це були загальнонаціональні зусилля, які охоплюють весь спектр наших ланцюгів постачання майже в кожній сфері. Поза сумнівом, попереду нас чекає значна робота з повної перебудови оборонно-промислової системи, але ми не повинні забувати й про те, чого нам вдалося досягти разом з нашими партнерами в промисловості за останній 21 місяць». 

Водночас зазначається, що Пентагон також допомагає Укроборонпрому розширювати свої потужності для виробництва найважливішого озброєння.

Читайте також: У Конгресі США є більшість за допомогу Україні, питання у термінах й розмірі - експертка

Міноборони США виділило близько 3,3 млрд доларів для допомоги оборонним підрядникам з 18 штатів у розширенні й модернізації наявних і створення нових виробничих ліній. Підрядники виробляють, серед іншого, артилерійські снаряди калібру 155 мм, керовані реактивні системи залпового вогню, а також ракети Stinger і Javelin. 

Як повідомлялося, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що в порівнянні з 2022 роком обсяги виробництва українського ВПК зросли втричі, у 2024-му очікується збільшення ще у шість разів.

Інфографіка: acq.osd.mil

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-