Створення оборонного фонду для України відповідає інтересам усього ЄС - міністр оборони Естонії

Створення оборонного фонду для України відповідає інтересам усього ЄС - міністр оборони Естонії

Укрінформ
Створення спеціалізованого оборонного фонду для військової підтримки України відповідає інтересам не лише України, а й усього Європейського Союзу, оскільки українці на полі бою б’ється також за майбутнє вільної Європи.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони) заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо розглянути питання щодо створення фонду з підтримки України, який був запропонований високим представником ЄС. Ми сподіваємося досягти певних рішень, я налаштований оптимістично. Нам це потрібно. Це не лише для України, це для всіх нас. Тому що Україна зараз воює за нас, вона воює за вільну Європу також. Тож нам потрібні ці рішення. Це зачіпає нас всіх, тож нам необхідно приймати рішення тут, в Європі», - наголосив естонський урядовець.

На запитання журналістів щодо реальності плану поставки в Україну одного мільйона снарядів від країн ЄС він зауважив, що у цьому напрямку досягається певний прогрес, і сьогодні під час зустрічі міністрів можуть прозвучати добрі новини.

«Ми продовжуємо нарощувати оборонне виробництво і подивимося, скільки боєприпасів зможемо поставити для України до кінця року. Наша мета залишається незмінною. Безумовно, ми будемо робити все можливе, щоб доставити ці боєприпаси в Україну, тому що вони їм (українцям – ред.) потрібні. Давайте подивимося на Росію – вони зараз виробляють більше, ніж будь-коли, вони отримують боєприпаси від Північної Кореї. Європа не може просто сказати – Росія і Північна Корея можуть досягати результату, а ми не можемо... Тож я сподіваюся почути добре послання щодо прогресу у цьому питанні», - сказав Певкур.

Він зауважив, що Європі нині потрібні «великі рішення» щодо збільшення власної оборонної спроможності. Естонія має намір протягом наступних чотирьох років інвестувати у виробництво боєприпасів до 30 відсотків власного оборонного бюджету. Кілька днів тому Естонія відкрила «швидкий трек» для замовлення у промисловості та для закупівлі боєприпасів калібру 155 мм на 280 мільйонів євро. Така робота триває не лише в Естонії, але й у сусідній Латвії, в Угорщині, в Данії та в інших європейських країнах, сказав він.

Міністр визнав, що досягнення потрібного рівня виробництва забере певний час, тож зараз більш доцільним є підвищувати виробничі спроможності вже існуючих європейських оборонних підприємств.

«Ми надіслали замовлення до 5 європейських компаній - це послання для промисловості, що вони мають контракти. Але нам всім треба виробляти більше. За нашою оцінкою, ми маємо виробляти 3 мільйони снарядів на рік. Сьогодні ми виробляємо менше одного мільйона - на рівні 600-700 тисяч на рік. Цього недостатньо. Це стосується й інших підприємств та іншого оборонного обладнання. Ми не маємо часу. Треба допомагати Україні і також нарощувати наше оборонне виробництво», - наголосив керівник військового відомства Естонії.

Читайте також: Кулеба підтвердив, що ЄС не встигне передати Україні обіцяний мільйон боєприпасів до березня

Як повідомлялося, високий представник ЄС запропонував країнам-членам створити спеціалізований фінансовий інструмент для військової допомоги Україні в обсязі 20 мільярдів євро на наступні 4 роки – по 5 мільярдів євро на рік, - в рамках Європейського фонду миру.

Сьогодні, 14 листопада, у Брюсселі відбувається Рада ЄС із зовнішніх відносин на рівні міністрів оборони. Одним із головних питань, що розглядають європейські міністри, є продовження та збільшення надання військової допомоги Україні у її боротьбі проти російського вторгнення.

Фото: Kermo Benrot

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-