Заяви Путіна стануть вирішальними для потенційного суду у справі геноциду - експерт

Заяви Путіна стануть вирішальними для потенційного суду у справі геноциду - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Заяви президента РФ та російських пропагандистів, у яких містяться заклики до знищення українців, у поєднанні з безпосередніми злочинними діяннями російських військових та окупаційних адміністрацій, можуть формувати склад злочину геноциду.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив американський експерт з питань національної безпеки та міжнародного права Євген Віндман.

«Геноцид – це злочин, який потребує сформованого умислу. Тут є кілька рівнів. Один – це підбурювання до геноциду. Навіть якщо такі підбурювання не призводять до акту геноциду, люди, які озвучують подібні заяви, все одно можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності», – заявив Віндман.

Але для того, щоб довести злочинний умисел, має бути доведене і безпосередньо злочинне діяння, додав експерт.

«Заяви Путіна, його пропагандистів та інших представників режиму і є показниками цього умислу, і я вважаю, що вони стануть вирішальними елементами будь-якого потенційного судового процесу у справі геноциду», – переконаний Віндман.

Читайте також: Катування і вбивства: комісія ООН передала Генасамблеї новий звіт про російські злочини в Україні

Окрім прямих доказів умислу, таких як накази, підписані безпосередньо Володимиром Путіним або іншими представниками кремлівського режиму, є непрямі докази: «Їхні заяви, що українського народу не існує, що Україна повинна бути знищена, бо вона нібито є частиною Росії. Такі заяви вказують на наміри», – пояснив експерт.

За його словами, у поєднанні з безпосередніми діяннями російських військових та окупаційних адміністрацій, це має створити загальну картину того, що відбувається, і вказати, чи має місце склад злочину геноциду.

Читайте також: Дії РФ в Україні підпадають під злочини, передбачені Конвенцією про геноцид - експерт

Як повідомлялося, Офіс генпрокурора та міжнародні партнери збирають докази геноциду українського народу, який чинять російські загарбники, і до цієї роботи залучені найкращі світові фахівці у сфері права. Про це у Брюсселі заявив генпрокурор України Андрій Костін після дискусії щодо шляхів притягнення до відповідальності країни-агресора, яка відбулася в рамках Центру європейської політики 17 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-