Дії РФ в Україні підпадають під злочини, передбачені Конвенцією про геноцид - експерт

Дії РФ в Україні підпадають під злочини, передбачені Конвенцією про геноцид - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Росія вчиняє в Україні низку геноцидних дій, які є злочинами відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, переконаний американський дослідник сучасного російського геноциду в Україні Крістофер Етвуд.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

Стаття 3 Конвенції перелічує п’ять незаконних дій, за які слід притягувати до відповідальності, зазначив експерт. Це власне геноцид; змова з метою вчинення геноциду; пряме і публічне підбурювання до вчинення геноциду; замах на вчинення геноциду; співучасть у вчиненні геноциду. 

«Найочевиднішим і найлегшим для доведення, особливо для західної аудиторії, є справа про пряме й публічне підбурювання Росії до вчинення геноциду», – сказав він. 

За словами Етвуда, у російських державних ЗМІ «риторика виходить за всі рамки здорового глузду». «Вона жахлива. Вона є безпосередньо геноцидною», – зазначив він, пояснивши, що «публікації в державних ЗМІ є прямим підбурюванням до геноциду, адже в них стверджується, що Росія має знищити українців».

Читайте також: РФ перекрутила поняття геноциду, щоб виправдати своє вторгнення в Україну - Кориневич

На його переконання, в РФ «немає можливості юридично захистити чи виправдати таку риторику, особливо коли вона поєднується з діями російських військових чи поводженням Росії на окупованих територіях». 

«Думаю, це найбільший, найочевидніший доказ того, що Росія щонайменше намагається здійснити геноцид в Україні», – додав дослідник. 

Насильницьке переміщення дітей – ще один найочевидніший аргумент, який можна використати, аби переконати людей на Заході, що Росія здійснює в Україні геноцид, зауважив він. 

Відповідаючи на запитання, чому незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування подій в Україні не змогла знайти достатньо доказів геноциду, Етвуд вказав на «політичні міркування». 

«Є політичні міркування, які впливають на таке рішення. Органи ООН не хочуть відштовхувати Росію, вони розглядають її як партнера. Інший цинічний підхід полягає в тому, що на Заході є сподівання на діалог між Україною та Росією», – сказав він.

Якщо ж повномасштабне російське вторгнення буде визнане геноцидом, «це зменшить шанси на мирний діалог», додав він. 

Етвуд входить до групи експертів, яка підготували кілька звітів щодо геноцидних дій Росії в Україні.

Читайте також: Україна закликала ОБСЄ розслідувати підбурення до геноциду в російських ЗМІ

«Ми дійшли висновку, що є серйозний ризик геноциду. А це все ключові положення Конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього. Адже слово «запобігання» буквально стоїть на першому місці в назві документа. Мета Конвенції про геноцид – спочатку запобігти геноциду, а потім покарати за нього», – сказав він. 

На його думку, Росія діє нахабно і відверто. «Зазвичай сторона, яка чинить геноцид, хоче приховати це. Тобто не бажає, аби люди це бачили… А те, що робить Росія, є відкритим геноцидом», – зазначив він. 

Коли група працювала над другим звітом, то змушена була припинити вишукувати нові докази, оскільки «інформації було більше ніж достатньо», «безліч доказів, безліч свідчень», підкреслив він. 

Як повідомлялося, Конвенцію про запобігання злочину геноциду та покарання за нього було ухвалено в грудні 1948 року на Генеральній асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-