Міністри ЄС не дійшли згоди щодо восьмого траншу військової допомоги Україні

Міністри ЄС не дійшли згоди щодо восьмого траншу військової допомоги Україні

Укрінформ
Міністри закордонних справ ЄС, які зустрілися сьогодні в Люксембурзі, не змогли знайти рішення щодо виділення Україні чергового, 8-го траншу військової допомоги в обсязі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, але ЄС буде вирішувати цю проблему «в той або інший спосіб».

Про це сьогодні в Люксембурзі під час пресконференції за підсумками ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цей час Україна зникла з новин, але війна в Україні нікуди не зникала, вона все ще триває. Росія продовжує бомбити цивільні об’єкти, принаймні 18 людей загинули протягом кількох минулих днів. Українська інфраструктура все ще піддається руйнуванням. Ми мали дискусію, як вирішити найбільш невідкладні потреби України, її оборонні потреби. Ми все ще не змогли вирішити проблему із 8-м траншем з Європейського фонду миру, ми все ще шукаємо рішення. Але в той чи інший спосіб ми знайдемо рішення для цього», - сказав Боррель.

За його словами міністри також обговорили гарантії з безпеки для України на середньострокову та більш віддалену перспективу. Ці пропозиція є поєднанням «традиційної» військової допомоги з іншими аспектами, які допоможуть не лише гарантувати безпеку країни, але й забезпечити її економічну та промислову стійкість.

«Ми чекаємо на керівні рішення від Європейської Ради, яка зустрінеться цього тижня, щоб продовжити роботу над пропозиціями щодо створення Українського фонду, як частини багаторічного бюджету ЄС, але нам потрібні політичні вказівки, щоб ми могли це зробити. Щодо (української – ред.) «Формули миру», дуже скоро в Мальті відбудеться ще одна зустріч з цього приводу, зі спробою залучити якомога ширшу підтримку від держав-членів ООН», - додав він.

Відповідаючи на запитання журналістів, яким чином ЄС має намір продовжувати допомогу для України, у тому числі військову в обсязі 5 мільярдів на рік протягом 2024-2027 рр. з Європейського фонду миру, Боррель наголосив, що ЄС не може тривалий час розглядати рішення щодо продовження допомоги для України.

«Під час війни ніхто не має такої розкоші. Час вимірюється кількістю вбитих людей. Ми не вимірюємо цей час секундами, хвилинами, годинами, або тижнями - ми вимірюємо його життями. Тож так, що швидше, то краще. Але є процедури. Ми вийшли з пропозицією, вона має бути обговорена на найвищому політичному рівні, щоб отримати політичні директиви. Після цього ми зможемо працювати з цими політичними директивами», - сказав Боррель.

Він зауважив, що запропонований Європейською комісією середньостроковий перегляд багаторічного бюджету ЄС (MFF) на 2024-2027 роки має бути завершений до кінця поточного року. Під час цього має бути визначено, які суми яким шляхом і в які терміни будуть спрямовані на військову допомогу для України.

«Ця пропозиція була зроблена. Глави держав та урядів (ЄС) мають надати директиви, і коли ми їх отримаємо, продовжимо над цим працювати», - додав високий представник ЄС.

Читайте також: Російська агресія проти України зробила Євросоюз геополітичною силою - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина вже тривалий час і послідовно блокує восьмий транш коштів з Європейського фонду миру у розмірі 500 мільйонів євро на озброєння, яке держави-члени ЄС передають Україні. Приводом для такого блокування офіційний Будапешт раніше називав рішення України включити угорський банк ОТР до списку спонсорів війни. Але коли Україна наприкінці вересня поточного року відкликала таке рішення, Угорщина заявила, що тимчасове виключення Україною угорського OTP Bank зі списку "міжнародних спонсорів війни" у спробі розблокувати військову допомогу ЄС, суттєво не змінює ситуацію.

26-27 жовтня в Брюсселі відбудеться зустріч Європейської Ради, одним з головних питань якої буде продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії, зокрема, рішення про створення Українського фонду в уточненому багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки обсягом 50 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-