Китай уникає засудження Росії за вбивство жителів села Гроза

Китай уникає засудження Росії за вбивство жителів села Гроза

Укрінформ
Китай уникає засудження Росії за вбивство військовими РФ понад п’ятидесяти цивільних жителів села Гроза на Харківщині.

Про це свідчить відповідь речника МЗС КНР на інформаційний запит кореспондента Укрінформу. 

У запиті, зокрема, зазначалося, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і Європейський Союз рішуче засудили варварську атаку росіян на сільський магазин і вбивство цивільних жителів та було поставлено питання, чи може Китай, як постійний член Ради безпеки ООН і велика світова держава, засудити цей очевидний військовий злочин. 

У відповіді речника дипломатичного відомства, наданій його офісом, ідеться: «Позиція Китаю щодо української кризи є послідовною та чіткою. Ми закликаючи відповідні сторони до максимальної стриманості, якнайшвидшого припинення вогню і завершення бойових дій».

Читайте також: ООН направила експертів у село Гроза після терористичної атаки росіян

Жодних слів про засудження терористичного нападу російських військових, як і співчуття українцям у відповіді немає. 

Пекін, стосовно російсько-української війни, продовжує дотримуватись «нейтральності», що не заважає йому одночасно розвивати «стратегічне партнерство без меж» із Москвою. 

На роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого китайська сторона оприлюднила власний так званий «мирний план із 12 пунктів», позбавлений конкретики і такий, що швидше відповідає інтересам країни-агресора, бо закликає до негайного припинення бойових дій без відновлення територіальної цілісності України.

Як повідомлялося, 5 жовтня російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в с. Гроза на Харківщині, коли там проходили поминки за військовослужбовцем, якого перепоховали в рідному селі. За уточненими даними, 52 людини загинули, зокрема син, невістка та дружина загиблого воїна. Ще шестеро людей отримали поранення. Всі у важкому стані.

За інформацією правоохоронців, удару по кафе росіяни завдали ракетою «Іскандер-М», її уламки вилучено з місця трагедії.

Читайте також: Берлін засудив російський удар по селищу Гроза на Харківщині

Начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що вдалося встановити особи 35 загиблих, решта тіл дуже понівечені. У родичів будуть відбирати зразки ДНК для ідентифікації всіх жертв.

У зв’язку з масовою загибеллю цивільних громадян внаслідок терористичної атаки російських військ на Харківщині оголошена триденна жалоба з 6 по 8 жовтня.

Фото: ДСНС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-