Сили тероборони отримали модульний табір, розроблений за стандартами НАТО

Сили тероборони отримали модульний табір, розроблений за стандартами НАТО

Фото, відео
Укрінформ
Фонд «Повернись живим» у співпраці з благодійниками Польщі та підприємством Baykar передав 150-му Навчальному центру командування Сил тероборони мобільний модульний табір вартістю 1,2 мільйона доларів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Забезпечити гідні умови проживання під час підготовки - найважливіше завдання. Для військовослужбовця, який займається бойовою підготовкою, після того, як він повернеться до місця розташування, необхідні умови для відпочинку, підтримки гігієни та підготовки до завдань на наступну добу», - підкреслив командувач Сил територіальної оборони генерал Ігор Танцюра.

Табір містить 31 намет з меблями, у кожному можуть розміститися до 15 бійців. Подбати про гігієну можна у наметі-пральні, а про здоров'я - у медичному блоці, також оснащеному ліжками й обладнанням. Кондиціонери та обігрівачі, системи освітлення та автономне живлення від генератора створюють комфортні умови для проходження 36-денної загальновійськової підготовки на базі містечка і влітку, і взимку. Безпечне зберігання зброї та боєкомплекту передбачено у спеціальних контейнерах зі стелажами.

Навчальний центр командування сил ТрО ЗСУ отримав мобільний модульний табір / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

«Комплекс має комплект маскувальних сіток, що можуть застосовуватися у будь-який сезон. Завдяки їхній здатності відбивати тепло засоби спостереження й розвідки не помітять локацію наметів», - розповів начальник 150-го навчального центру Едуард Пісоцький.

Однією з переваг такого містечка, додав генерал Танцюра, є мобільність: намети можна перевезти до будь-якого регіону України та розмістити в потрібному місці.

Комплекс, розроблений за стандартами НАТО, коштував $1,2 млн (5,13 млн злотих). Фонд «Повернись живим» придбав його у польського підприємства та передав до центру підготовки.

«Ця війна вкотре нагадала забуту істину, що від якості підготовки та мотивації людей залежить усе - хоч яка у вас техніка та озброєння, чи скільки вас. Людина передусім має думати про навчання, а не про те, що в неї немає світла, холодно, або що намети протікають. Ці намети вироблені польською компанією. Вони створені за адекватними вимогами, які є в країнах НАТО. Тут військові вчитимуться і не думатимуть, що їм холодно і треба топити буржуйку, бо все зроблено по-людськи, щоб військові під час навчання займалися саме навчанням», - сказав директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

Читайте також: У Силах тероборони завершився четвертий курс із підготовки офіцерів за стандартами НАТО

Він підкреслив, що технологія модульного містечка не унікальна, але в Україні вона раніше не використовувалася. Здебільше на полігонах покладалися на стаціонарні будівлі, частина з яких зараз знищена ракетними ударами.

За словами юристки фонду Руслани Величко, мобільний модульний табір вдалося придбати у співпраці з Туреччиною та зусиллями польського народу. Вона зазначила, що наметове містечко профінансували з частини коштів, зібраних польським журналістом Славоміром Сераковським під час акції «Купімо Україні Bayraktar»: у липні минулого року 200 тисяч осіб зібрали понад 22,5 мільйона злотих (близько 5 млн доларів), які передали на гуманітарні та мілітарні потреби України.

«Славомір зібрав кошти на Bayraktar TB2. Однак компанія Baykar подарувала безпілотник. Відтак Сераковський передав 5,13 мільйона злотих і 600 тисяч доларів від зібраної суми фонду «Повернись живим», частину з яких ми спрямували на придбання табору», - сказала Величко.

Читайте також: Провід СКУ зустрівся з генералом Танцюрою та анонсував допомогу Теробороні на понад $3 млн

Водночас за 600 тисяч доларів для війська придбають дві спеціалізовані ремонтні станції, необхідні для техобслуговування і ремонту американських позашляховиків HMMWV та іншої західної автотехніки.

Як повідомлялося, Україна за підсумками участі в міжнародній виставці авіаційної техніки Teknofest 2023 у Туреччині підписала три нові угоди з компанією Baykar - виробником безпілотників Bayraktar.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-