Жумаділов про реформу закупівель у сфері оборони: Конкуренція творить дива

Жумаділов про реформу закупівель у сфері оборони: Конкуренція творить дива

Укрінформ
Конкуренція творить дива, і потрібна така стратегія закупівель, щоб ця конкуренція спрацювала.

Як передає Укрінформ, про це сказав член Офісу з підтримки змін при Міністерстві оборони, керівник проєктної команди Арсен Жумаділов в ефірі Українського радіо.

"Ідея, яку ми закладаємо в основу реформи — це виокремлення організації, яка буде створена з нуля і функціонально налаштована на проведення всіх закупівель у максимально прозорий, некорупційний спосіб. Ми говоримо про те, що ця організація має бути виокремлена і не може бути структурним підрозділом у межах Міністерства оборони або структурним підрозділом у межах ЗСУ", - наголосив він і додав, що важливий момент — максимальна автоматизація та цифровізація, аби людина не втручалась у процеси.

Читайте також: Перевірка США не має претензій до обліку наданої Україні зброї та техніки – Міноборони

За словами Жумаділова, далі — системні рішення у межах процесів. "Наприклад, такий принцип, що завжди при ухваленні рішень не передбачається та чи інша дистанційність, завжди дотримується принцип наявності двох пар очей. Тобто має бути принаймні дві людини, які дивляться на ситуацію і мають дійти згоди, що все треба виконати саме таким чином, а не інакше. І важливий момент — максимальна автоматизація та цифровізація, аби людина не втручалась у процеси", - наголосив він.

Жумаділов додав, що така архітектура поширена в країнах НАТО. "По-друге, ми беремо ЄСівські директиви, які реалізовані у більшості країн НАТО і регулюють те, яким чином мають виконуватись публічні закупівлі", - зауважив він.

За його словами, щодо номенклатури подвійного призначення, де є спеціальний регуляторний режим в країнах, які виробляють той чи інший товар, ми маємо забезпечити на своєму боці наявність максимально зрозумілого контрагента, максимально зрозумілої для партнерів організації, яка здатна дотриматися усіх обіцянок та вимог щодо того, де саме і як саме ці товари використовуються, відповідно до того, що було закладено в контракті.

Жумаділов повідомив, що вже підготовлена нормативно-регуляторна база для запуску агенції, яка займатиметься закупівлею нелетальної номенклатури. "Її можна вже наповнювати кадрово з тим, щоб вона запрацювала у вересні цього року і змогла укласти перші контракти вже у жовтні", - сказав він.

Читайте також: Міноборони з лютого-2022 прийняло на озброєння 28 моделей українських дронів

Член Офісу з підтримки змін при МОУ додав, що буде розділено товарну складову і сервісну складову. "Сервісна полягатиме в тому, щоб формувати партії та розвозити їх по місцях доставки, а товарна складова – закуповувати продукцію харчування для потреб армії", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, член Офісу з підтримки змін при Міністерстві оборони, керівник проєктної команди Арсен Жумаділов заявив, що при Міністерстві оборони запрацює операційна модель Офісу управління змінами, аналогічна тій, що була запроваджена в медичній сфері.

Фото: Український кризовий медіацентр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-