Штайнмаєр підтримав передачу Україні касетних боєприпасів від США

Штайнмаєр підтримав передачу Україні касетних боєприпасів від США

Укрінформ
Федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився на захист рішення США передати Україні касетні боєприпаси та закликав уряд Німеччини не вставати «на шляху союзників».

Про це глава держави заявив у неділю в літньому інтерв’ю телеканалу ZDF, передає кореспондент Укрінформу.

«Німецька позиція щодо заборони касетних боєприпасів залишається правильною, але в нинішній ситуації вона не повинна ставати на заваді Сполученим Штатам», - підкреслив президент.

При цьому нагадав, що саме він підписав міжнародну угоду про заборону касетних боєприпасів в Осло в 2008 році як тодішній міністр закордонних справ ФРН.

Читайте також: Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Політик також послався на настрої в німецькому суспільстві, на те, що для німців не може стояти питання, на чий бік встати в цій війні, «адже рідко буває так чітко як зараз зрозуміло: хто є злочинцем і хто жертвою».

«Війна може завершитися хоч завтра, якщо Росія пошле своїх солдатів назад. Якщо ж Україна припинить оборонятися, або ми не подбаємо про те, щоби вона залишалася обороноздатною, це стане кінцем України», - сказав Штайнмаєр.

Водночас він із жалем констатував, що не бачить наразі умов для перемир’я.

Читайте також: Канада налаштована покласти край застосуванню касетних боєприпасів

З огляду на очікування України від саміту НАТО в Вільнюсі, Штайнмаєр висловив сподівання, що союзники знайдуть консенсус щодо безпекових гарантій. При цьому він не конкретизував, що це можуть бути за гарантії та ухилився від відповіді щодо майбутнього членства України в Альянсі.

Говорячи про багаторічну політику залучення Росії, президент зауважив, що бажання створити спільну з РФ архітектуру безпеки було не лише в Німеччини, але також у інших західних партнерів, зокрема, США.

«Але це не спрацювало зрештою, і нам це не вдалося», - визнав він і закликав зробити висновки на майбутнє.

Читайте також: Британія та Іспанія виступили проти використання касетних боєприпасів Україною

На думку Штайнмаєра, зрозумілим є те, що безпекова архітектура Європи в майбутньому не буде спільною з Росією, натомість доведеться витрачати великі гроші для того, щоб від цієї країни захиститися.

Нагадаємо: Сполучені Штати оголосили в п'ятницю, що постачатимуть Україні касетні боєприпаси, щоб допомогти ЗСУ в контрнаступі.

Читайте також: Байден - про касетні снаряди для України: Важке рішення, але вони їй потрібні

Використання цієї зброї викликає суперечки, перш за все, через те, що значний відсоток їх вибухових пристроїв не детонує, а залишається на місцевості, що в майбутньому створює серйозну загрозу для населення навіть багато років по завершенні бойових дій.

Читайте також: Резніков назвав п'ять принципів України щодо застосування касетних боєприпасів

Понад 100 інших країн, серед яких і Німеччина, приєдналася до договору про заборону касетних боєприпасів, так званої Конвенції Осло. США, Росія та Україна угоду не підписали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-