Зеленський: Керівництво Росії не має уникнути відповідальності через нібито «імунітет»

Зеленський: Керівництво Росії не має уникнути відповідальності через нібито «імунітет»

Укрінформ
Політичне та військове керівництво Росії не має уникнути відповідальності через нібито "імунітет". Україна зробить усе, щоб спецтрибунал щодо злочину агресії Росії проти нашої держави був створений і запрацював реально.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції, передає кореспондент Укрінформу.

"Невідворотність покарання - це один із основних інструментів обмеження злочинності. Так само, як він здатен ефективно працювати в рамках національних юрисдикцій, він працюватиме і в глобальних відносинах. Всі російські вбивці, терористи, кати повинні відповідати за скоєне проти українців та українок. Політичне та військове керівництво Росії не має уникнути правосуддя через те, що у них нібито є "імунітет", як у керівників держави. Вони не керівники держави - вони бандити, які захопили контроль над державними інституціями Росії. І вони знахабніли від цієї безкарності і почали тероризувати весь світ", - сказав Зеленський.

Президент зауважив, що питання правосуддя щодо війни та геноцидної політики ніколи не були простими.

Читайте також: Кулеба закликав Німеччину підтримати вступ України до НАТО і створення спецтрибуналу для РФ

"Але у цьому випадку з російською агресією проти нашої свободи – чим більше буде складнощів та вагань світу щодо справедливості для України і українців, тим більшими, на жаль, можуть стати реваншистські настрої в різних частинах світу", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що кожен політичний злочинець ставить себе поза межі будь-яких звичних міжнародних відносин. Таким чином кожен актив, який належить державі-терористу або будь-яким особам з кола президента РФ, які повʼязані із чинною російською владою, повинен піти на компенсацію збитків постраждалим від російської агресії.

Президент висловив вдячність усім, хто сприймає політичне та військове керівництво Росії саме так - як злочинців, які мають завершити свої кар'єри на лаві підсудних в Гаазі.

"Україна зробить все можливе, щоб Спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти нашої держави був створений і запрацював реально – зі злочинцями на лаві підсудних. Я хочу подякувати Міжнародному кримінальному суду за таку рішучість, яка і необхідна для захисту міжнародного права та людяності. Прийде час, коли міжнародні ордери на арешт російських керівників та їхніх спільників будуть не сенсацією, а просто звичним робочим інструментом глобального правосуддя. Бо якщо цього не буде, інші потенційні агресори та інші держави-терористи відчуватимуть ту ж безкарність, що і Росія. І наша, українська місія полягає зокрема в тому, щоб створити цей історичний прецедент відповідальності агресора за все скоєне на війні", - сказав Президент.

Читайте також: Спецтрибунал для військово-політичного керівництва РФ може запрацювати 2024 року - Веніславський

Як повідомлялося, Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-