Військова допомога Україні: Рада ЄС схвалила збільшення фонду миру на €3,5 мільярда

Військова допомога Україні: Рада ЄС схвалила збільшення фонду миру на €3,5 мільярда

Оновлено
Укрінформ
Рада ЄС погодила рішення збільшити на €3,5 мільярда Європейський фонд миру, що дозволить, зокрема, продовжувати та нарощувати військову допомогу для України.

Як повідомляє Укрінформ, відповідне рішення оприлюднене сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Сьогоднішнє рішення дозволить переконатися, що ми маємо фінансування для продовження конкретної військової допомоги для збройних сил наших країн-партнерів. Це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду миру, з моменту його утворення у 2012 році. Менш ніж за два роки, Фонд довів, що він того вартий. Він повністю змінив шлях, яким ми підтримуємо наших партнерів в обороні. Він робить ЄС та наших партнерів сильнішими», - зазначив з цього приводу Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Як зазначається, після ухваленого сьогодні рішення, загальний фінансовий обсяг фонду сягнув «стелі», що перевищує 12 мільярдів євро (у поточних цінах).

«Це рішення надсилає чіткий політичний сигнал про те, що ЄС дотримується зобов’язань щодо надання військової допомоги для України, а також для інших партнерів», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Останні події в РФ зробили подальшу допомогу ЄС для України ще важливішою – Шведське головування

Європейський Фонд Миру був утворений у березні 2021 року для фінансування заходів в рамках спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, що стосуються військових та оборонних справ.

Завдяки можливостям цього міждержавного Фонду, ЄС зміг надати Україні вже сім пакетів військової допомоги на загальну суму 3,6 мільярда євро. Крім цього, ЄС виділив 1 мільярд євро для поставок наявних боєприпасів для України з арсеналів країн ЄС, та ще 1 мільярд євро – для колективного замовлення та прискорення виробництва артилерійських боєприпасів на підприємствах європейської оборонної промисловості, для їх подальшого передання Україні.

Фонд використовується також для допомоги іншим країнам-партнерам у зміцненні їх стійкості та стабільності, серед яких Молдова, Грузія, Мозамбік, Боснія і Герцеговина, Сомалі, Нігер, Мавританія, Ліван та Йорданія.

З початку повномасштабної російської агресії Європейський Союз надав Україні допомогу, загальний обсяг якої наближається до 70 мільярдів євро, з яких більше 10 мільярдів євро припадають на суто військову допомогу, включаючи внески ЄС та прямі поставки військового обладнання від країн-членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-