Німецьке видання Stern спростувало пропагандистський фейк РФ щодо поранення Буданова

Німецьке видання Stern спростувало пропагандистський фейк РФ щодо поранення Буданова

Укрінформ
Німецьке видання Stern розвіяло чергову російську пропагандистську вигадку, яка була представлена як повідомлення поважного ЗМІ.

Спростування розмістив сам журнал, передає Укрінформ.

«Російські пропагандисти з посиланням на Stern стверджують, що глава української спецслужби перебуває в комі в лікарні Берліна. Але повідомлення вигадане», - йдеться у статті.

В ній зазначається, що 1,3 мільйона читачів Telegram-каналу Володимира Соловйова, найгучнішого пропагандиста Путіна, можливо, були щасливі суботнього ранку, прочитавши такий допис: «Буданов у комі – за версією німецького журналу Stern».

Читайте також: Росфейк: у Києві від ракетного удару “загинув” агент ЦРУ

Соловйов стверджує, що репортери Stern, мовляв, анонімно поспілкувалися з лікарями клініки, куди госпіталізували Буданова, та ті сказали, що голова української спецслужби отримав черепно-мозкову травму, прогнози щодо стану його здоров’я тривожні.

«Жодного такого повідомлення Stern не публікував», - заявляє журнал.

Читайте також: Росфейк: ГУР активно шукає форму російського зразка для провокацій на Бєлгородщині

Повідомлення з посиланням на німецьке видання також можна було знайти в суботу в інших популярних російських Telegram-каналах і навіть деяких іноземних – трьома мовами, навіть німецькою, як то в італійському фейковому інформаційному агентстві «Nova News», яке, очевидно, використовується Росією для поширення власної пропаганди.

Остання стаття про главу розвідки Буданова, яку друкував журнал, датована 28 лютого цього року.

«Тож історія є не більш ніж відвертим фейком, черговою містифікацією, яку поширюють російські пропагандисти... Це ще один доказ того, якими примітивними методами Росія у поєднанні з інформаційними агентствами, потужними пропагандистами в соціальній мережі Telegram і вигаданими «звітами західних ЗМІ» поширюють неправдиві повідомлення. Схема відпрацьована і повторюється день у день від початку війни», - заявляє видання.

Читайте також: В Одесі викрили двох псевдожурналістів, які знімали фейки на замовлення росТБ

Очевидно, розрахунок був на те, що читач навряд чи стане перевірити першоджерело. Ясно, що і про спростування росіяни не дізнаються.

Очевидно, фейкові новини є частиною великої російської дезінформаційної кампанії, спрямованої саме проти Буданова: державне інформаційне агентство РІА Новини повідомило, що Буданов був важко поранений під час російського ракетного обстрілу Києва 29 травня та доставлений до Берліна, йдеться у статті в німецькому журналі.

Читайте також: У Франції викрили масштабну фейк-кампанію Росії в інтернеті

Раніше РІА також повідомляло про ймовірне важке поранення українського верховного головнокомандувача Валерія Залужного.

Українська сторона цю інформацію спростовує. Президент Володимир Зеленський у своєму виступі в п'ятницю заявив, що і Залужний, і Буданов того дня були присутні на нараді військового керівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-