Купівля снарядів у Сеула для відправки в Україну вимагатиме втручання США - Моравецький

Купівля снарядів у Сеула для відправки в Україну вимагатиме втручання США - Моравецький

Укрінформ
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що лише пряме втручання президента США Джо Байдена приведе до угоди щодо надання Південною Кореєю Україні своїх артилерійських снарядів для використання в боротьбі проти росії.

Про це він заявив в інтерв'ю The New York Times, передає Укрінформ. 

Моравецький, який цього тижня перебував з візитом у Вашингтоні для зустрічей з офіційними особами США і МВФ, заявив, що використання артилерійських запасів Південної Кореї має вирішальне значення для отримання Україною необхідних боєприпасів.

Як пише видання, витік розвідданих США, опублікованих у мережі, свідчить про те, що Польща могла відіграти роль у передачі артилерійських снарядів з Південної Кореї в Україну. Але злиті документи вказували на те, що південнокорейські чиновники неохоче надають боєприпаси, побоюючись, що це може порушити правила їхньої країни, які забороняють надавати летальну допомогу країнам, що перебувають у стані війни.

Читайте також: «Витік» документів Пентагону: у Південній Кореї кажуть, що значна частина даних сфабрикована

За словами прем'єра Польщі, російські військові мають набагато більше артилерійських снарядів і щомісяця вистрілюють їх в набагато більшій кількості на полі бою, ніж українська армія. Моравецький зазначив, що Південна Корея має величезні запаси артилерійських снарядів і могла б допомогти.

Однак для укладення угоди, на його думку, потрібна більш безпосередня участь Байдена, щоб запевнити Сеул, що Сполучені Штати запропонують підтримку в разі будь-якої агресивної реакції з боку Китаю або росії.

«Ми говорили з Південною Кореєю про це, про постачання зброї та боєприпасів. Але я не думаю, що це буде можливо без втручання Сполучених Штатів. Південна Корея боїться реакції росії та Китаю», – сказав Моравецький.

Читайте також: Моравецький у Вашингтоні: США робитимуть додаткові поставки озброєння в Україну

Він наголосив, що Польща ніколи не передасть зброю без домовленості з Південною Кореєю. Польща закупила багато систем озброєнь у Південної Кореї, але Моравецький сказав, що купівля снарядів у Сеула спеціально для відправки в Україну вимагатиме втручання США.

Американські посадовці відмовилися коментувати висловлювання Моравецького.

Він додав, що розв'язана росією війна забирає величезну кількість його часу та зусиль польського уряду, але підтримка України має вирішальне значення.

«Я хочу, щоб Україна виграла цю війну, тому що, не дай боже, якщо Україна буде завойована, тоді це буде зовсім інший світ. Якщо росія досягне успіху, і велика країна може вторгнутися в меншу країну, то чому б Китаю не повторити той самий трюк за підтримки росіян? Отже, це ключовий момент в історії світу», – сказав він.

Моравецький підкреслив, що хоча східноєвропейські країни, такі як Польща, розуміють серйозність ситуації, він вважає, що Західна Європа могла б зробити більше для допомоги Україні.

Читайте також: Моравецький: Відмова від захисту України загрожує кризою немислимих масштабів

«Я думаю, що багато хто з них міг би зробити більше, швидше і більше зброї. Це багаті країни», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Південна Корея має намір надати артилерійські снаряди США у формі позики на тлі зусиль Вашингтона отримати боєприпаси, щоб допомогти Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-