Україна стала третім у світі імпортером зброї – SIPRI

Україна стала третім у світі імпортером зброї – SIPRI

Укрінформ
У 2022 році Україна стала третім у світі імпортером зброї на тлі повномасштабного вторгнення російських військ в країну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

«З 1991 року до кінця 2021 року Україна імпортувала кілька основних видів зброї. В результаті військової допомоги з боку США та багатьох європейських держав після російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року Україна стала 3-м найбільшим імпортером озброєнь протягом 2022 року (після Катару та Індії) і 14-м впродовж 2018–2022 років», - заявили в Інституті.

Зазначається, що за цей п'ятирічний період на Україну припадало 2% світового імпорту зброї.

«Через занепокоєння, що постачання бойових літаків і ракет великої дальності може призвести до подальшої ескалації російсько-української війни, країни НАТО відхилили запити України на них у 2022 році. Водночас вони постачали таке озброєння іншим державам, залученим у конфлікти, особливо на Близькому Сході та в Південній Азії», — сказав Пітер Д. Веземан, старший науковий співробітник Програми передачі зброї при SIPRI.

Читайте також: SIPRI: росія зменшує обсяги експорту зброї, США - збільшують

Як повідомляв Укрінформ, за даними SIRPI, частка Сполучених Штатів у світовому експорті зброї зросла з 33 до 40%, у той час як частка росії впала з 22 до 16% між 2013–17 та 2018–22 роками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-