Делегатам рф в ПА ОБСЄ вказали курс «руского воєнного корабля»

Делегатам рф в ПА ОБСЄ вказали курс «руского воєнного корабля»

Відео
Укрінформ
Учасники зимової сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Відні влаштували справжній «холодний душ» російським депутатам-розпалювачам війни у ході першого дня засідання сесії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у своїх виступах вони засуджували російську війну проти України, бойкотували виступи російських депутатів виходом із залу, тримали українські прапори, а латвійський парламентарій прямо нагадав росіянам відому фразу про курс «руского воєнного корабля».

Рішуче засудження розв’язаної російською федерацією війни проти України розпочалося відразу під час відкриття сесії у ході спільного засідання трьох комітетів Асамблеї та продовжилося пізніше вже під час окремих засідань комітетів. Особливо це стосувалося комітету з політичних питань та безпеки, де слова підтримки України та засудження російської війни звучали під час виступу майже кожного депутата. Також окремі делегати наголошували на неприйнятності перебування російської делегації у складі ПА ОБСЄ.

Зокрема голова делегації парламенту Латвії Річард Колс розкритикував пусту балаканину в ОБСЄ про «принципи» у той час, коли росія роками руйнує ці самі принципи. Він засудив перебування в залі підсанкційних російських депутатів, яких назвав «воєнними злочинцями». При цьому, Колс заявив, що хоче передати чітке повідомлення членам делегації рф словами українських прикордонників з о.Змійний, промовивши їх широко відомому фразу про «рускій воєнний корабль» – символ українського опору на початку повномасштабного російського вторгнення.

Під час виступів депутатів російської держдуми, які очікувано поширювали кремлівську воєнну пропаганду та погрози, окремі делегати розгортали у залі державні прапори України. Також українська символіка була на столах багатьох депутатів. Деякі спікери завершували свої виступи лозунгом «Слава Україні!».

Крім того, під час виступу росіян значна частина делегатів ПА ОБСЄ демонстративно залишала залу на знак протесту проти висловлюваної ними пропаганди і самої їх присутності у залі.

Шість членів російської делегації заходили у будівлю штаб-квартири ОБСЄ в конгрес-центрі Гофбург не як усі делегати, а через «чорний вхід». У цей час біля офіційного входу проходила акція протесту проти участі делегації росії в ПА ОБСЄ.

Читайте також: Нападом на Україну росія атакувала і ОБСЄ – голова комітету з безпеки Постійної ради

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ. Головною темою обговорення є повномасштабна війна росії проти України.

Участь у зимовій сесії ПА ОБСЄ у Відні беруть також російські та білоруські депутати, що отримало масштабну критику з боку України та багатьох інших країн. У МЗС Австрії заявили, що були вимушені видати візи усім делегатам ПА відповідно до укладеної з ОБСЄ угоди.

Президентка Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт також виступила на захист участі делегації російської держави-агресора у зимовій сесії Асамблеї, мотивувавши це тим, що російські депутати будуть змушені годинами вислуховувати голосні засудження війни рф в Україні.

Через допуск представників країни-агресора українська делегація не бере участі в жодному з офіційних заходів засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ. Водночас, делегація ВРУ перебуває у Відні з метою проведення переговорів з делегаціями країн-партнерів, проводячи свою "паралельну Парламентську Асамблею ОБСЄ".

Також бойкотують зимову сесію ПА ОБСЄ делегати з Литви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-