Керівництво ОБСЄ закликає негайно звільнити спостерігачів у Луганську

Керівництво ОБСЄ закликає негайно звільнити спостерігачів у Луганську

Заява
Укрінформ
Чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау та генсекретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід засудили винесений в окупованому Луганську «судовий вирок» двом національним членам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та закликали до негайного звільнення захоплених членів СММ.

Як передає Укрінформ, відповідна заява розміщена на офіційному сайті Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

"Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід беззастережно засуджують вирок - 13 років позбавлення волі для членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) Максима Петрова та Дмитра Шабанова у результаті так званих "судових процесів" і закликають до негайного звільнення всіх трьох утримуваних членів місії ОБСЄ", - йдеться у повідомленні.

Як заявила генсекретарка ОБСЄ, утримувані національні члени СММ "залишаються співробітниками ОБСЄ і виконували офіційні обов'язки відповідно до мандату усіх 57 держав-учасниць". "Я закликаю до їх негайного та беззастережного звільнення разом з іншим нашим колегою, який також перебуває під вартою", - сказала Шмід.

Чинний голова ОБСЄ назвав "нелюдяним та огидним" те, що членів СММ "безпідставно утримують вже більше п’яти місяців у невідомих умовах лише з метою чистого політичного театру".

Зазначається, що ОБСЄ підтримує тісні контакти з відповідними зацікавленими сторонами, включаючи інші міжнародні організації, щоб сприяти звільненню затриманих національних членів СММ.

Читайте також: В ОБСЄ знову закликали негайно звільнити утримуваних в ОРДЛО спостерігачів

Як відомо, після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого в окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців - місцевих членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено.

У понеділок російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача та асистента з безпеки), яких "визнали винними у державній зраді".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-