ЄС має бути готовим реагувати на «референдуми» на окупованих територіях України – МЗС Румунії

ЄС має бути готовим реагувати на «референдуми» на окупованих територіях України – МЗС Румунії

Укрінформ
Європейський Союз вже зараз має обговорити ситуацію, що складається навколо наміру росії провести так звані «референдуми» на тимчасово окупованих територіях України щодо їх приєднання до російської федерації та визначити шляхи відповідного реагування.

Про це у Празі перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС заявив керівник зовнішньополітичного відомства Румунії Богдан Ауреску (Bogdan AURESCU), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я висловлю занепокоєння можливим негативним ефектом запланованих «референдумів» щодо приєднання до росії, які можуть бути організовані в окупованих регіонах. Це справа, до якої Європейський Союз має бути готовим. Я вважаю, важливо вже зараз розпочати обговорення також з цієї точки зору», - сказав румунський дипломат.

Читайте також: У Держдепі сказали, хто в рф відповідає за «референдуми» на окупованих українських територіях

Він наголосив на тому, що відносини між ЄС і росією, а також вплив агресивної війни росії проти України має для Румунії величезне значення. При цьому, за його словами, важливо продовжувати підтримувати Україну, тож Румунія має намір робити це відразу за кількома напрямками.

«Я представлю зусилля Румунії, наприклад, у гуманітарній сфері. Понад 2,1 мільйона біженців з України перетнули наш кордон, і ми піклуємося про кожного з них. Інші заходи є важливими в контексті продовольчої кризи та відносин між ЄС і Африкою. Ми підтримали транзит українського зерна через Румунію. За станом на 17 серпня через Румунію пройшло більше ніж 3,4 млн тонн українського зерна, майже половина загального обсягу українського зернового експорту за цей період. Ми будемо продовжувати наші зусилля з підтримки України – в політичній, економічній та в інших сферах», - сказав румунський урядовець.

Читайте також: Необхідно нарощувати санкції проти рф і збільшувати допомогу Україні – президент Естонії

Він висловив сподівання почути від високого представника ЄС результати обговорення на рівні міністрів оборони питання щодо зміцнення оборонних спроможностей України та створення тренувальної бази ЄС для збройних сил країни, для прийняття подальших політичних рішень на рівні міністрів закордонних справ.

«Ще один важливий аспект – ми маємо продовжувати чинити тиск на росію. Ми повністю підтримуємо зупинення дії угоди про спрощення візового режиму, і будемо готовими до обмежень у переміщенні громадян рф в межах Європейського Союзу з туристичними візами… При цьому ми маємо бути дуже обережними, щоб не заблокувати можливість долучення російської молоді до європейських цінностей. З іншого боку, важливо не забороняти гуманітарні та медичні візи, а також візи для тих людей, що виступають проти режиму або отримують погрози від режиму в росії», - зауважив Ауреску.

Читайте також: Санкції проти росії є ефективнішими, ніж здається – Тоні Блер

Він наголосив на тому, що подальший стан відносин між ЄС і росією залежатиме від подальшого розвитку ситуації в Україні, але вже зараз є очевидним, що є неможливим повернення до «бізнесу як завжди» між ЄС і росією. При цьому, за словами румунського урядовця, європейські країни мають якомога швидше позбавитися будь-якої залежності від російської федерації.

Ауреску повідомив, що сьогодні європейські міністри матимуть зустріч з міністрами закордонних справ України, Молдови й Грузії. Це буде перша зустріч після важливого рішення Європейської Ради у червні щодо надання цим державам статусу країн-кандидатів, яка дозволить обговорити з ними стан реформ та безпеки, а також можливу допомогу з боку ЄС у просуванні до членства в Європейському Союзі.

Як повідомлялося, 30-31 серпня у Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбуваються неформальні зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich), для яких одним з головних питань порядку денного є поточна ситуація в Україні та проблеми для європейської та світової безпеки, що були спричинені неспровокованим російським вторгненням в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-