Більшість українців вважають, що війна навряд чи закінчиться у найближчі два роки

Більшість українців вважають, що війна навряд чи закінчиться у найближчі два роки

Опитування
Укрінформ
Більше половини українців (57,8%) вважають низькою ймовірність завершення війни в ОРДЛО у найближчі два роки.

Як передає Укрінформ, такими є результати всеукраїнського опитування Центру суспільно-інформаційних технологій «Соціальні перспективи», проведеного спільно з Інститутом соціології НАН України.

«Більше половини респондентів (57,8%) вважають що імовірність завершення війни на Донбасі у найближчі два роки є низькою, тобто імовірність продовження є вищою за її припинення. Близько чверті опитаних (23,6%) дотримаються думки, що така імовірність є середньою, тобто імовірність продовження та закінчення є приблизно однаковими. Майже кожний десятий (9,3%) дотримується думки, згідно з якою саме імовірність закінчення війни є вищою», - ідеться в опитуванні.

З точки зору регіональної приналежності хоча й спостерігаються певні коливання, але вони є досить несуттєвими.

Читайте також: Більшість українців вважають, що країни Заходу можуть зупинити РФ

«Можна відзначити лише відповіді на заході Україні, які демонструють дещо вищу віру в завершення війни. Більш відчутні відмінності фіксуються з огляду на вікові відмінності респондентів. Найменша кількість респондентів (близько 50%), які говорять про низьку ймовірність завершення війни спостерігається серед наймолодшої (18-29 років) та найстаршої (70 років і старше) вікових груп. Цікавим у віковому розрізі є поступова тенденція збільшення кількості респондентів з думкою про високу ймовірність завершення війни зі збільшенням віку. Якщо в наймолодшій групі відповідна кількість респондентів становить 5,4%, то у найстаршій – 12,6%» , - зазначають в опитуванні.

Читайте також: Понад 40% українців не готові до поступок Росії в обмін на припинення збройної агресії

У контексті електоральних симпатій найоптимістичнішою групою є потенційні виборці Президента України Володимира Зеленського. Дана група характеризується як найменшою кількістю опитаних, які говорять про низьку ймовірність завершення війни (46,7%), так й найбільшою кількістю тих, хто займають протилежну позицію, тобто виходять з високої імовірності завершення війни (12,8%).

Електоральною ж групою, яка є найменш оптимістичнішою щодо завершення військових дій в ОРДЛО, є потенційні виборці лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. Більше ніж дві третини з них (68,0%) говорять про низьку імовірність завершення й лише 6,4% – про високу.

Опитування проводилось упродовж 6-18 лютого. Метод – CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing), або особисте інтерв'ю (F2F) за допомогою планшетів та смартфонів за місцем проживання.

Було опитано 2000 респондентів віком 18 років і старше у всіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та ОРДЛО.

Читайте також: Половина українців готові воювати чи допомагати армії

Статистична похибка вибірки із імовірністю 0,95 не перевищує: ±2,3% для показників, близьких до 50%, ±1,9% для показників, близьких до 25%, ±1,3% - для показників, близьких до 10%, ±1,0% – для показників, близьких до 5%.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з опитуванням Центру суспільно-інформаційних технологій «Соціальні перспективи», абсолютна більшість українців (52,8%) вважає, що в країн Заходу є важелі впливу, які можуть змусити Російську Федерацію до завершення війни на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-