9 травня у Варшаві: українки зустріли посла РФ вигуками «терористи»

9 травня у Варшаві: українки зустріли посла РФ вигуками «терористи»

Фото
Укрінформ
Кількадесят українок із закривавленими обличчями, вбранні з написами на ньому українських міст «Маріуполь», «Буча», «Ірпінь», «Херсон», «Бахмут» тощо і викриками «терористи» і «фашисти» супроводжували покладання послом Росії Сєргєєм Андрєєвим вінка до пам’ятника радянським солдатам у Варшаві.

Посол РФ у колі значної кількості охоронців від проросійської партії «Фронт», а також під наглядом поліції поклав вінок до пам’ятника і після цього швидко поїхав, передає кореспондент Укрінформу.

Посла РФ супроводжувала невелика кількість проросійських активістів у Польщі, а також російські та білоруські дипломати. Перед радянським обеліском проросійські сили провели невеликий мітинг, під час якого закликали до покращення відносин Польщі з Росією, а також наголошували на тому, що Варшава не повинна втручатися у російсько-українську війну.

Відвідання російським послом меморіалу радянським військовим викликало чималий ажіотаж у польських та зарубіжних ЗМІ. На запитання польських журналістів «Чому Росія вбиває невинних українців?» Сєргєєв відповів: «Росія не вбиває невинних». А на запитання, як тоді він пояснить невинні жертви у Бучі, він відповів словами російської пропаганди: «Давно відомо, що це була інсценізація». Охорона жорстко поводилася з журналістами, називаючи їх провокаторами, і відштовхувала їх. Відтак між ними і журналістами навіть виникла невелика сутичка.

Зранку невідомі розлили на площі, що веде до меморіалу радянським солдатам, «кров» і розклали «кістки». Відтак, посол РФ змушений був би іти до пам’ятника «по крові і кістках українців». Однак до приїзду посла РФ це місце було розчищено.

В межах акції українські жінки у білому закривавленому одязі також виходили на пішохідний перехід, нагадуючи тим самим проїжджаючим водіям про російську агресію в Україні і її наслідки.

У коментарі агентству активістка Євромайдану-Варшава Емма Загинайко підкреслила, що нинішня акція українок - це голос жінок, щоб світ не забував про трагічну долю українців.

«Мета нашої акції - щоб нас почули, щоб про нас не забули, щоб наш голос у цивілізованому світі був гучним», - наголосила Загинайко.

9 травня у Варшаві: українки зустріли посла РФ вигуками «терористи» / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Вона додала, що на вбранні дівчат є назви міст, які нещадно бомбардуються Росією щодня, і цим українці нагадують світові про те, як зараз виглядає життя в Україні.

Читайте також: У Латвії хакери зламали оператора Balticom - по всіх каналах транслювався парад з Москви

Як повідомлялося, посольство Росії і прихильники РФ у Польщі щороку приходять до меморіалу-цвинтаря радянським солдатам, щоб покласти вінки. У 2022 році посол Андрєєв не був допущений активістами до покладання вінків, його облили буряковим соком, як символом крові українців у результаті повномасштабної агресії Росії. У 2023 році активісти знову завадили послу РФ покласти вінок до пам’ятника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-