ЄС виділить мільярд євро для допомоги Лівану - фон дер Ляєн

ЄС виділить мільярд євро для допомоги Лівану - фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз готовий підтримувати соціальний та економічний розвиток Лівану, тому може виділити фінансовий пакет допомоги в обсязі 1 мільярд євро, що буде розрахований до 2027 року.

Про це сьогодні під час пресконференції в ході візиту до Лівану заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Європейський Союз рішуче підтримує Ліван та його народ. На підтвердження цього я можу оголосити фінансовий пакет допомоги для Лівану в обсязі 1 мільярда, що буде розрахований з поточного року до 2027 року… Безпека і стабільність також є ключовими для цих інвестицій. Ми будемо підтримувати збройні сили Лівану та сили внутрішньої безпеки. Це передбачатиме надання обладнання, тренування та необхідної інфраструктури для менеджменту кордонів», - зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що дуже корисним у цьому вимірі може бути укладання рамкової угоди Європейським прикордонним агентством Frontex та відповідними службами Лівану з точки зору обміну інформацією про розвиток ситуації.

За словами Урсули фон дер Ляєн, ЄС продовжуватиме надавати Лівану допомогу у поводженні із сирійськими біженцями, для забезпечення базових послуг як для біженців, так і для спільнот, що їх приймають. Європейська сторона триматиме відкритими канали для легальної міграції з Лівану до Європи і водночас розраховує на зусилля Лівану із запобігання нелегальній міграції й контрабанді людьми та у сприянні добровільному поверненню біженців у Сирію.

Читайте також: Єврорада закликала Іран та Ізраїль утриматись від дій, які призведуть до ескалації

Іншими ключовими напрямами для європейських інвестицій в Ліван керівниця Єврокомісії назвала зміцнення соціальної та економічної стабільності Лівану, розвиток базових послуг у сфері освіти, соціального захисту та у системі охорони здоров’я. ЄС сприятиме економічним реформам в країні, покращенню інвестиційного клімату та поверненню міжнародної довіри до банківської системи Лівану.

«Щодо ситуації в Газі – ми підтримуємо зусилля із припинення вогню та звільнення всіх заручників, ми збільшили гуманітарну допомогу для населення Гази. Врегулювання на основі принципу «двох держав» - це єдине рішення, яке може призвести до тривалого митру й стабільності в регіоні Близького Сходу та до деескалації на півдні Лівану… Роль ліванських збройних сил є критичною у цьому, тож ЄС буде працювати разом із партнерами, щоб посилити їх спроможності», - сказала президент Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня ізраїльські винищувачі завдали ударів по позиціях «Хезболли» на півдні Лівану. Вранці ліванське відділення терористичного ХАМАС випустило з цього району понад 20 ракет з Лівану по півночі Ізраїлю. Більшість цих снарядів були перехоплені системою протиповітряної оборони «Залізний купол».

Ліванський осередок ХАМАС зберігає присутність у Лівані під захистом «Хезболли».

З 2011 року ЄС надав Лівану допомогу на суму більше 3 мільярдів євро, включаючи 2,6 мільярда євро для підтримки сирійських біженців та місцевих спільнот у Лівані, які їх приймають.

Фото: ЄС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-