Європарламент засудив атаку Ірану проти Ізраїлю

Європарламент засудив атаку Ірану проти Ізраїлю

Резолюція
Укрінформ
Європейський парламент рішуче засудив масштабну атаку Ірану та його сателітів у регіоні Близького Сходу та Перської затоки, та закликав всі сторони до максимальної стриманості, з метою запобігти подальшій ескалації напруги у цьому регіоні.

Про це йдеться у резолюції, що була ухвалена сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського парламенту.

«За» цей документ проголосували 357 депутатів, «проти» - 20, ще 58 європейських політиків утрималися, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейський парламент … рішуче засуджує безпрецедентну атаку з використанням ракет та дронів, що була здійснена проти Ізраїлю в ніч з 13 на 14 квітня 2024 року, а також серйозну ескалацію та загрозу для регіональної безпеки, які виходять з цього; підтверджує повну підтримку безпеці Держави Ізраїль та її громадян, висловлює співчуття родині жертви у арабській спільноті бедуїнів в Ізраїлі, дівчинки у віці 7 років, що була серйозно поранена шрапнеллю, засуджує одночасні атаки, які були здійснені іранськими «проксі», зокрема, - Хезболла на Голанських висотах і рух хуситів біля узбережжя Ємену», - йдеться у документі.

Резолюція нагадує, що 13 квітня 2024 року Іран вперше атакував територію Ізраїлю з використанням більше 300 дронів та ракет. Більшість з них були перехоплені силами Ізраїлю, США, Великої Британії й Франції, які також надавали дані повітряної розвідки та здійснювали заходи з оборони на території Йорданії. П’ять ракет досягли території Ізраїлю завдавши удару по авіабазі та поранивши дівчинку з бедуїнської спільноти. При цьому 170 дронів та 30 крилатих ракет були перехоплені ще до входження у повітряний простір Ізраїлю, в той час як 105 з 110 балістичних ракет були перехоплені системою протиповітряного захисту Ізраїлю..

Водночас депутати Європарламенту засудили атаку проти іранської консульської установи в Дамаску, що відбулася 1 квітня 2024 року, в результаті якої були вбиті 7 іранських офіцерів, включаючи двох генералів Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР), та ще 13 людей отримали поранення. Депутати наголосили на важливості дотримання принципу недоторканості дипломатичних установ.

Резолюція закликає всі сторони, що залучені до протистояння, уникати будь-якої подальшої ескалації, виявити максимальну стриманість, та сприяти деескалації в регіоні.

Читайте також: Іран скорочує присутність у Сирії після ймовірних ударів Ізраїлю - ЗМІ

Як повідомлялося, Іран завдав масованого повітряного удару по території Ізраїлю в ніч з 13 на 14 квітня. Більшість ракет та дронів, що були застосовані під час атаки, були перехоплені системою протиповітряного захисту Ізраїлю, а також силами США, Великої Британії та Франції над територією Йорданії. Західні союзники підтвердили технологічну спроможність ефективно протистояти повітряним ударам з використанням ракет та дронів іранського виробництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-