Британська розвідка проаналізувала арешт заступника Шойгу

Британська розвідка проаналізувала арешт заступника Шойгу

Укрінформ
Справа щодо звільнення заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова, якого підозрюють у хабарництві, стала найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє міноборони Великої Британії у соцмережі X

Його звинувачують в отриманні хабаря у великому розмірі, що в РФ карається позбавленням волі терміном до 15 років. Сам заступник Шойгу заперечує будь-які правопорушення зі свого боку.

Тимура Іванова вважають одним із найважливіших членів команди Сергія Шойгу. Він обіймав посаду заступника міністра оборони РФ з 2016 року. До цього він три роки очолював АТ "Оборонбуд". Раніше працював заступником голови уряду московської області та на підприємствах російського паливно-енергетичного комплексу.

Читайте також: Заступника Шойгу заарештували через спецоперацію ГУР - джерело

Іванов займався у міноборони питаннями, пов'язаними з будівництвом. Зокрема, він відповідав за створення головного храму збройних сил, космодрому "Восточний", а після повномасштабного вторгнення в Україну – за проєкт "відновлення" окупованого Маріуполя.

У декларації прибутків Іванова за 2018 рік нібито вказано, що він володіє 22 автомобілями.

Водночас аналітики кажуть, що повідомлення про розкішний спосіб життя Іванова "незручно поєднуються" з лютневим зверненням лідера Кремля Володимира Путіна до національної еліти, яка складається з "героїв" так званої спеціальної військової операції.

"Справа Іванова є найсерйознішим скандалом в міноборони РФ після того, як міністра оборони Анатолія Сердюкова було відправлено у відставку в листопаді 2012 року", - вважають британські аналітики.

Читайте також: Заарештованого заступника Шойгу підозрюють у держзраді - ЗМІ

Як повідомляє Радіо Свобода з посиланням на правоохоронні органи, суд у Москві заарештував нерухомість, активи та банківські рахунки заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова, підозрюваного у корупції. 

За цими даними, заарештовані активи, зареєстровані на Іванова та його родичів – дружину, колишніх дружин та п'ятьох дітей, включаючи прийомних. Вартість заарештованого майна не повідомляється. Арешт накладено з метою забезпечувальних заходів у разі визнання згодом високопоставленого офіцера винним.

Своєю чергою, міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписав наказ про усунення Іванова з посади заступника міністра.

Іванов перебуває у СІЗО "Лефортово" в Москві, ого обвинувачують в отриманні хабаря в особливо великому розмірі. За версією слідства, чиновник "вступив у злочинну змову з третіми особами". Загалом у справі троє підозрюваних: Тимур Іванов, його друг Сергій Бородін та співвласник "Олімпсітібуду" Олександр Фомін. Його обвинувачують у дачі хабара. Сьогодні Басманний суд Москви взяв його під варту до 23 червня.

Читайте також: У Росії заарештували заступника міністра оборони

Основним контрагентом "Олімпсітібуду" була дочірня організація Міноборони "Головне управління спеціального будівництва". Свідчення проти Іванова дав один із засновників компанії.

За даними джерел, слідство вважає, що Іванов у 2018-2023 роках отримав хабар у вигляді різних послуг на суму понад мільярд рублів. Іванов постійно забезпечував отримання вигідних підрядів, а бізнесмени, у свою чергу, за ці підряди надавали йому різні послуги, починаючи від будівництва будинку, закінчуючи оплатою необхідних йому різного роду речей, сказав співрозмовник агентства.

Адвокат Іванова Денис Балуєв підтвердив інформацію про кваліфікацію правопорушень, в яких обвинувачують чиновника.

Офіційно кримінальна справа проти Іванова пов'язана з проведенням підрядних і субпідрядних робіт потреб Міноборони. Водночас видання "Важные истории" з посиланням на два джерела, близькі до ФСБ, писало, що реальна причина арешту Іванова – держзрада. "За корупцію його б ніхто затримувати не став. Про це там [у Кремлі] давно всі знали. Путін дав команду після того, як вдалося переконати, що йдеться саме про держзраду", – сказало джерело.

Читайте також: До Маріуполя з «інспекцією» прибув заступник Шойгу

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков назвав "будь-які міркування на цю тему" спекуляціями. Адвокат Іванова назвав інформацію про звинувачення свого підзахисного в держзраді неправдивою.

Як повідомлялося, у грудні 2022 року команда опозиційного політика Олексія Навального випустила резонансне корупційне розслідування про сім'ю Тимура Іванова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-