За антивоєнну позицію в Росії переслідують понад 900 осіб

За антивоєнну позицію в Росії переслідують понад 900 осіб

Укрінформ
Кримінальні справи за антивоєнну позицію в Росії порушили щонайменше проти 902 осіб, з них позбавили волі 261 людину, вони перебувають у СІЗО, колоніях або на примусовому лікуванні.

Як передає Укрінформ, про це свідчить оновлена статистика "ОВД-Інфо"

За даними проєкту, 285 осіб переслідують за статтею про "фейки", 172 – за статтею про "дискредитацію" російської армії чи влади. За статтею про "виправдання тероризму" звинувачують 175 людей. Приводами для порушення справ були, серед іншого, дописи про вбивство пропагандиста Владлена Татарського та підрив Кримського мосту, а також заклики змінити владу в Росії насильницьким шляхом.

Справ за антивоєнну позицію немає лише у чотирьох російських регіонах: у Чечні, Карачаєво-Черкесії, Ненецькому автономному окрузі та у Брянській області. Найбільше антивоєнних справ у Москві (159 осіб), Петербурзі (77) та Свердловській області (29).

Читайте також: Жителю Бурятії присудили 10 років колонії суворого режиму за підпал релейної шафи

Щонайменше 67 обвинувачуваних зазнали тортур: співробітники правоохоронних органів їх били, ґвалтували, катували електричним струмом. Тільки 260 переслідуваних зараз перебувають не в Росії: вироки та запобіжні заходи вони отримали заочно.

Серед обвинувачуваних - 122 активісти, 46 журналістів, 43 політики та 37 митців. Також переслідують військовослужбовців, блогерів та викладачів. Більшість же інших потрапили до категорії "інші професії".

Читайте також: У Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

Як повідомлялося, у Росії після повномасштабної агресії проти України був встановлений більш жорсткий політичний режим. Зокрема, з’явилися статті про "фейки" та "дискредитацію" російської армії. Фейками російські суди визнають повідомлення про війну, які не збігаються із версією Міноборони Росії. Дискредитацією суди вважають, наприклад, використання слова "війна" у контексті війни в Україні. За це загрожують багаторічні терміни позбавлення волі.

Фото: Telegram-канал SOTA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-