Угорщина передала Польщі право головувати в ініціативі Тримор’я наступного року

Угорщина передала Польщі право головувати в ініціативі Тримор’я наступного року

Укрінформ
Будапешт передав Варшаві право очолити у 2025 році Ініціативу трьох морів і провести у себе саміт Тримор’я.

Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив у четвер у Вільнюсі на пресконференції за підсумками саміту Тримор’я, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава польської держави зазначив, що в наступному році Польща головуватиме у Тримор’ї і буде господарем саміту Ініціативи. Він подякував за це президенту Угорщини Тамашу Шуйоку, які відмовився від черги Будапешта на проведення саміту в наступному році і передав його Варшаві.

Дуда зазначив, що це був жест у його бік, оскільки 2025 рік буде останнім роком його президентства, завершенням терміну його другої каденції.

Президент РП підкреслив, що це буде певним чином підсумок того, що вдалося зробити у межах ініціативи Тримор’я за останні десять років.

“Я весь час вірю, Володимире, що ти зможеш приїхати у костюмі на цей саміт, вже як президент країни, яка не перебуває у стані війни, а президент країни, яка відновила стабільність і повернула мир”,- зазначив Дуда, звертвючись до Президента України Володимира Зеленського.

Він побажав українському народові миру, наголосивши, що він наступить тоді, коли союзники зміцнюватимуть свої військові можливості.

Читайте також: Польща може передати Україні пострадянські ракети для систем ППО - Дуда

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський закликав учасників саміту Ініціативи трьох морів посилити протидію Росії.

Ініціатива трьох морів, також відома як Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів, або просто Тримор'я — міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об'єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Ініціатива спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань. У червні 2022 року Україна отримала статус партнера-учасника ІТМ, де-факто ставши учасницею цієї ініціативи.

Фото: eurointegration.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-