У російській Читі школярку відправили в СІЗО через графіті «Смерть режиму»

У російській Читі школярку відправили в СІЗО через графіті «Смерть режиму»

Укрінформ
Суд у Читі посилив запобіжний захід 17-річній школярці Любові Лізуновій, затриманій за графіті «Смерть режиму» – її перевели з домашнього арешту на утримання в СІЗО.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ. 

Зазначається, що омський студент Олександр Снєжков, який проходить як другий обвинувачений у цій справі, повідомив про це у листі до активістки Анастасії Шевченко.

«Любу теж заарештували. Закінчуватиме 10 клас у СІЗО», - написав Снєжков, який перебуває у слідчому ізоляторі в Омську із січня 2023 року. З чим пов'язана зміна запобіжного заходу – не повідомляється.

За версією слідства, Снєжков і Лізунова в жовтні 2022 року намалювали в гаражному кооперативі в Читі графіті «Смерть режиму». Після чого 31 жовтня вони були затримані співробітниками ФСБ.

Читайте також: У Криму заарештували чоловіка за допис у соцмережі «Крим - це Україна»

Їм інкримінують три статті Кримінального кодексу: заклики до здійснення терористичної діяльності та до екстремізму, а також вандалізм із мотиву політичної ненависті.

Крім того, в матеріалах справи співробітники ФСБ вказують, що підозрювані нібито адміністрували телеграм-канали «Шугань-25» і 75zlo, в яких в позитивному ключі згадувалися підпали військкоматів і диверсії на залізниці, а також протести проти війни в Україні.

Підозрювані після затримання перебували під підпискою про невиїзд. А 10 грудня 2022 року Росфінмоніторинг вніс їх до реєстру осіб, причетних до терористичної або екстремістської діяльності.

Читайте також: У москві активістів катували за антивоєнні виступи та підтримку України

Як повідомляв Укрінформ, у Росії верховний суд республіки Адигея засудив до чотирьох років виправної колонії жителя міста Майкоп Кевіна Ліка у справі про «держзраду». Він став наймолодшим фігурантом за цією статтею. На момент винесення вироку Ліку виповнилося 18 років, однак на початку «вчинення злочину» йому було 16.

Фото: з архіву Любові Лізунової, Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-