Військові США та Китаю відновили переговори щодо оперативної безпеки

Військові США та Китаю відновили переговори щодо оперативної безпеки

Укрінформ
Військові делегації Сполучених Штатів і Китаю цього тижня, вперше за понад два роки, провели зустріч на робочому рівні та обговорили небезпечні й агресивні інциденти між їх військовими кораблями та літаками в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони США.

Переговори, які тривали з середи по четвер на Гаваях, ознаменували відновлення функціонування робочої групи Військово-морської консультативної угоди (MMCA), серії щорічних діалогів між військовими США й Китаю з оперативної безпеки, і стали першою такою зустріччю з грудня 2021 року.

У повідомленні Пентагону йдеться, що в ході засідання були проаналізовані небезпечні події та інциденти за останні два роки і обговорено шляхи підтримання оперативної безпеки й професіоналізму військовими двох країн.

В американській делегації повідомили, що між 2021 і 2023 роками США задокументували понад 180 ризикованих повітряних перехоплень китайцями їх літаків у регіоні, але протягом останніх кількох місяців помітили зменшення небезпечної поведінки й інцидентів між військовими літаками та кораблями двох країн.

Натомість Штати непокоїть небезпечна поведінка Китаю щодо неамериканських морських операцій у регіоні, зокрема, Філіппін у Південно-Китайському морі, тож США обіцяють продовжувати тиснути на Китай у цих питаннях.

«Сполучені Штати продовжуватимуть безпечно та професійно діяти в Індо-Тихоокеанському регіоні, де це дозволено міжнародним правом, і ми серйозно ставимося до цієї відповідальності. Відкритий, прямий і чіткий зв’язок із НВАК (Народно-визвольна армія Китаю – ред.) та з усіма іншими військовими силами в регіоні має надзвичайно важливе значення для уникнення нещасних випадків і непорозумінь», - заявив голова американської делегації полковник Ян Френсіс.

У повідомленні Міноборони КНР про зустріч, серед іншого, ідеться, що Китай рішуче виступив проти будь-яких спроб поставити під загрозу його суверенітет і безпеку в ім’я свободи судноплавства та польотів, вочевидь маючи на увазі діяльність у районах, контрольованих сусідніми країнами, на які претендує КНР.

«Китайська армія продовжить реагувати на всі небезпечні та провокаційні дії відповідно до законів і правил, твердо відстоюватиме свій територіальний суверенітет і морські права та інтереси, а також захищатиме регіональний мир, стабільність і процвітання», - заявили в китайському оборонному відомстві.

Про відновлення діалогу в рамках MMCA домовились лідери США і Китаю на саміті в Каліфорнії у листопаді минулого року.

Вже наступного місяця, у грудні, відбулись перші переговори між головою Об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США генералом Чарльзом Брауном і його китайським колегою генералом Лю Чженлі, а в січні високопоставлені військові чиновники США і Китаю відновили переговори стосовно координації американсько-китайської оборонної політики, востаннє проведені у вересні 2021 року.

Читайте також: Пекін заявив про відверту і конструктивну телефонну розмову Сі з Байденом

Як повідомляв Укрінформ, лідер Китаю Сі Цзіньпін під час телефонної розмови з президентом США Джо Байденом у вівторок увечері заявив, що Китай і Сполучені Штати мають співіснувати в мирі та прагнути взаємовигідної співпраці, а не скочуватися до конфлікту або конфронтації.

Фото: Міноборони США

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-