Пекін заявив про відверту і конструктивну телефонну розмову Сі з Байденом

Пекін заявив про відверту і конструктивну телефонну розмову Сі з Байденом

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час телефонної розмови з президентом США Джо Байденом у вівторок увечері заявив, що Китай і Сполучені Штати мають співіснувати в мирі та прагнути взаємовигідної співпраці, а не скочуватися до конфлікту або конфронтації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні МЗС КНР про переговори лідерів двох держав.

«Дві великі країни, такі як Китай і Сполучені Штати, не повинні розривати свої зв’язки чи відвертатися одна від одної, тим більше не повинні скочуватися до конфлікту або конфронтації. Дві країни повинні поважати одна одну, співіснувати в мирі та прагнути взаємовигідної співпраці, … а не повертатися назад (до протистояння – ред.)», - сказав Сі.

Лідер Китаю назвав три головні принципи, якими, на його переконання, слід керуватись у відносинах між Китаєм і США, серед яких мирне співіснування, стабільність та довіра.

«Обидві сторони повинні виконати свої зобов’язання одна перед одною і перетворити їх у реальність. Необхідно зміцнювати діалог на основі взаємної поваги, розсудливо врегулювати розбіжності, розвивати взаємовигідну співпрацю та посилювати координацію в міжнародних справах у відповідальний спосіб», - зазначив він.

Читайте також: США застерегли Китай від будь-яких спроб допомогти Росії у війні проти України

Під час розмови Сі окремо підкреслив тайванське питання, назвавши його «першою червоною лінією, яку не можна перетинати у китайсько-американських відносинах», а також привернув увагу до запроваджених Шатами обмежень на передачу Китаю технологій.

«Американська сторона вжила низку заходів для придушення торгівлі та технологічного розвитку Китаю і включає все більше китайських організацій до своїх санкційних списків. Це не «зменшення ризиків», а створення ризиків», - заявив Сі.

Він додав, що Китай «не збирається сидіти склавши руки та спостерігати» й буде вживати заходів у відповідь.

Читайте також: Китай закликає діяти відповідально й не допустити ядерної катастрофи в Україні

У повідомленні йдеться, що голова КНР також виклав позицію Китаю стосовно питань Гонконгу, прав людини, Південнокитайського моря, та що лідери двох держав «обмінялися думками з приводу «кризи в Україні» (так у Пекіні називають війну – ред.), ситуації на Корейському півострові та інших питань», не розкриваючи деталей цієї частини розмови.

«Президенти визнали телефонну розмову відвертою і конструктивною та погодилися продовжувати спілкуватися», - зазначили в зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден провів у вівторок телефонну розмову з лідером КНР, обговоривши низку важливих питань, у тому числі необхідність для Китаю утриматися від підтримки оборонно-промислової бази РФ.

Фото: Сіньхуа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-