Зімбабве запроваджує нову валюту замість знеціненої

Зімбабве запроваджує нову валюту замість знеціненої

Фото
Укрінформ
Зімбабве замінить знецінений національний долар на нову валюту під назвою ZiG, намагаючись зупинити постійне падіння курсу та інфляцію.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ. 

Центральний банк пояснив, що ZiG - скорочення від Zimbabwe Gold - буде введено в обіг 8 квітня на початковому курсі 13,56 за долар і з новою процентною ставкою на рівні 20%. Нова валюта буде забезпечена резервом із іноземної валюти та золота.

Попередня валюта мала ставку 130%, що було найвищою ставкою центробанку в світі. Зімбабвійські банки незабаром конвертують поточні залишки в доларах Зімбабве в ZiG.

Цей крок є шостою спробою Зімбабве мати функціональну місцеву валюту з 2008 року, коли інфляція, за оцінками Міжнародного валютного фонду, перевищила 500 мільярдів відсотків, що зробило національний долар неконкурентоспроможним.

Щоб відновити довіру до національної валюти Зімбабве, ZiG буде повністю забезпечений золотом та іншими дорогоцінними металами, а також валютними резервами, що зберігаються в центральному банку.

Читайте також: У Зімбабве через посуху загинули 100 слонів

Наразі резерви ЦБ включають 100 млн дол. готівкою та 2 522 кілограми золота на суму 185 млн дол.

Як повідомляв Укрінформ, три країни Альянсу сахельських держав – Нігер, Буркіна-Фасо та Малі, можуть невдовзі створити власну спільну валюту.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-