Дуда пропонує країнам НАТО збільшити витрати на оборону

Дуда пропонує країнам НАТО збільшити витрати на оборону

Укрінформ
Президент Республіки Польща закликає країни НАТО збільшити витрати на оборону з двох до трьох відсотків ВВП.

У 75-ту річницю створення Північноатлантичного альянсу Анджей Дуда надіслав листа з цього приводу його лідерам, передає Укрінформ з посиланням на Польське радіо.

У документі йдеться про пропозицію польського лідера, представлену раніше, перед його візитом до США у березні 2024 року. У четвер, 4 квітня, Анджей Дуда представив свій лист під час виступу в Президентському палаці у Варшаві.

«Оскільки сьогодні минає 75 років із моменту підписання Північноатлантичного договору, я вирішив надіслати листа всім лідерам країн-членів НАТО, і, звичайно, генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу, де письмово представлена моя пропозиція разом з обґрунтуванням. Росія у своїй політиці повертається до часів "холодної війни". Тож нині вона (Росія — ред.) має зустрітися з відповіддю, яку отримала й у ті часи. Тоді країни НАТО витрачали на свою оборону 3% ВВП», — зазначив президент Польщі.

Головні урочистості з нагоди 75-ї річниці створення Північноатлантичного договору відбуваються в Брюсселі. У них беруть участь, зокрема, очільник Альянсу Єнс Столтенберґ, лідери та міністри держав-членів НАТО. Серед гостей — голова польської дипломатії Радослав Сікорський.

Читайте також: Польща призупинила участь у договорі про звичайні збройні сили в Європі - Дуда підписав закон

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Брюсселі продовжується робота Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним з головних питань цієї зустрічі є продовження військової допомоги для України. Сьогодні відбувається зустріч у форматі Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Фото: PAP/Marcin Obara

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-