Білий дім прокоментував можливість передачі контролю над «Рамштайном» альянсу НАТО

Білий дім прокоментував можливість передачі контролю над «Рамштайном» альянсу НАТО

Укрінформ
Сполучені Штати зберігатимуть лідерство в Контактній групі з питань оборони України, відомої як формат «Рамштайн», та продовжать високо цінувати внесок кожної країни-учасниці в забезпечення підтримки України.

Про це заявив у середу під час телефонного брифінгу радник Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я не спекулюватиму щодо гіпотетичних розмов, які можуть вести або не вести деякі члени НАТО. Контактна група є дуже й дуже ефективною. Ми продовжимо очолювати та скликати її», - зазначив представник Білого дому.

Він також підкреслив, що американське лідерство в Контактній групі з питань оборони України цінується з боку партнерів, і США «отримують чудові відгуки з боку всіх країн, які беруть у цьому участь».

У цьому зв’язку представник Білого дому акцентував увагу на два моменти. По-перше, за його словами, ця група є більшою за НАТО та охоплює пів сотні країн по всьому світу, включно з Індо-Тихоокеанським регіоном.

«Їх об’єднало американське лідерство, їх утримує разом американське лідерство», - сказав представник адміністрації США.

По-друге, підкреслив він, НАТО залишається частиною цього процесу від самого початку.

«Єнс Столтенберг був присутній на кожному із засідань, включно з першим. Тож ми, безперечно, цінуємо внесок як самого Альянсу, так і окремих членів Альянсу в Контактній групі. І, звісно, очікуємо, що це триватиме далі», - наголосив Кірбі.

Читайте також: Це не ескалація: у Берліні прокоментували пропозицію НАТО координувати роботу «Рамштайну»

Як повідомляв Укрінформ, напередодні західні ЗМІ з посиланням на джерела в європейських країнах та США не виключили, що контроль над Контактною групою з питань оборони України може перейти від Сполучених Штатів – альянсу НАТО. Таким чином, за інформацією медіа, союзники хотіли б убезпечити цей інструмент у разі приходу до влади в США Дональда Трампа.

Водночас, у середу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс більше долучатиметься до координації зусиль у рамках групи для підвищення ефективності постачання озброєнь в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-