Байден застеріг Сі Цзіньпіна від підтримки російського ВПК - Білий дім

Байден застеріг Сі Цзіньпіна від підтримки російського ВПК - Білий дім

Укрінформ
Президент США Джо Байден провів у вівторок телефонну розмову з лідером КНР, обговоривши низку важливих питань, у тому числі необхідність для Китаю утриматися від підтримки оборонно-промислової бази РФ.

Про це повідомив у вівторок у Вашингтоні радник Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Мета телефонного дзвінка полягала в тому, щоби продовжити зусилля в контексті зустрічі двох лідерів у Вудсайді, штат Каліфорнія, в листопаді минулого року»,- зауважив представник адміністрації США.

Кірбі поінформував, що розмова була відвертою та конструктивною й тривала близько 45 хвилин. Сторони обговорили двосторонні, регіональні та глобальні питання, в тому числі можливості для взаємодії, а також розбіжності. Йшлося, зокрема, про питання торгівлі, боротьби з наркотиками, підтримання постійного військового зв’язку, загроз ШІ, ситуації в Індо-Тихоокеанському регіоні, а також війни РФ проти України.

«Він (Байден – ред.) висловив стурбованість у зв’язку з підтримкою КНР оборонно-промислової бази Росії та її впливу на європейську й трансатлантичну безпеку», - зазначив Кірбі.

Раніше під час телефонного брифінгу для журналістів у Вашингтоні високопоставлений представник Білого дому пояснив позицію чинної адміністрації з цього питання. Він зазначив, що США та європейські партнери неодноразово підкреслювали в діалозі з Пекіном необхідність утриматися від допомоги Росії.

«Але з часом ми дійсно побачили, як КНР почала допомагати відновлювати російську оборонно-промислову базу, по суті, заповнивши торгівлю з європейськими партнерами та надавши допомогу РФ у забезпеченні компонентами, які поступово сприяють збільшенню можливостей Росії у її війні в Україні»,- зазначив представник адміністрації.

Читайте також: Китай по-своєму сприятиме врегулюванню «кризи в Україні» - МЗС

У Білому домі також підкреслили, що Байден і Сі домовилися продовжувати спілкування в будь-який момент, коли виникне необхідність.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Держдепартамент США висловив стурбованість у зв’язку з посиленням взаємодії між Москвою і Пекіном та виступив проти будь-яких кроків з боку КНР, які могли б підтримати агресію РФ в Україні.

Фото: X

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-