Союзники мають збільшити підтримку України або ж РФ загрожуватиме Європі - науковець

Союзники мають збільшити підтримку України або ж РФ загрожуватиме Європі - науковець

Укрінформ
У разі неможливості України стримувати російську навалу, це стане катастрофою для Заходу, оскільки Росія безпосередньо загрожуватиме європейським членам НАТО. Цього не можна допустити, тому союзники повинні збільшити військову та економічну підтримку України.

Про це в інтерв'ю грецькому виданню Ekathimerini сказав шотландський історик, старший науковий співробітник Інституту Гувера та старший науковий співробітник Центру науки та міжнародних відносин Белфера при Гарвардському університеті Найл Фергюсон.

“Цього (захоплення України Путіним - ред.) не повинно статися. У разі, коли ЄС, США, Велика Британія та Японія – якщо назвати найважливіших прихильників України – збережуть і справді збільшать свою військову та економічну підтримку, Україна зможе втримати позицію. Воно вже виграє війну в Чорному морі”, - сказав науковець.

За словами Найла Фергюсона, ситуація може змінитися, якщо США не відновлять підтримку.

“Але якщо США не відновлять підтримку, то в якийсь момент наступного року Україні буде важко втримати лінію. Це було б катастрофою не лише для України, а й для Заходу. Росія безпосередньо загрожуватиме європейським членам НАТО”, - сказав він.

На його переконання, широкомасштабному вторгненню РФ в Україну можна було запобігти.

Читайте також: НАТО має розпочати оборонну інтеграцію з Україною навіть в умовах війни – Atlantic Council

“Вони (США - ред.), безсумнівно, могли зробити набагато більше, щоб утримати Путіна від переміщення сил вторгнення через кордон. У 2021 році вони скоротили поставки зброї Києву, зняли санкції щодо "Північного потоку-2" і дали зрозуміти, що Росія зіткнеться лише з санкціями, якщо вторгнеться. Тоді я сказав, що це дурість, і мав рацію”, - сказав Фергюсон, відповідаючи на питання про можливість адміністрація Байдена запобігти вторгненню Росії в Україну.

Науковець вважає, що на президентських виборах у США Байден переможе з невеликою перевагою. Але навіть у разі перемоги Трампа, силу та єдність НАТО не буде підірвано.

“Цього не сталося в його перший термін. Не покращилися й відносини з Росією. Трамп погрожує Європі вийти, щоб змусити європейських членів НАТО витрачати більше на власну оборону. Здається, це працює як тактика переговорів”, - сказав Фергюсон.

Він також не впевнений, що у Франції чи будь-якої іншої європейської країни є бажання до прямої участі у війні в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати зберігають стурбованість у зв’язку з посиленням взаємодії між Москвою і Пекіном та виступають проти будь-яких кроків з боку КНР, які могли б підтримати агресію РФ в Україні.

Фото: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-