У Росії продовжили арешт журналістці Радіо Свобода Курмашевій

У Росії продовжили арешт журналістці Радіо Свобода Курмашевій

Укрінформ
Суд у Казані (РФ) продовжив до 5 червня термін утримання у СІЗО журналістки Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевої.

Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалії», передає Укрінформ.

Захист журналістки наполягав на зміні запобіжного заходу на домашній арешт, проте суд відмовив.

Після засідання суду Курмашева розповіла журналістам, що їй "не надто добре фізично, побутові умови дуже погані", їй надають "мінімальну" медичну допомогу. "У мене немає можливості стежити за своїм здоров'ям", - сказала вона.

Курмашева розповіла про умови утримання в СІЗО. За її словами, у камері площею п'ять квадратних метрів немає гарячої води, замість унітазу - дірка у підлозі, обшарпані стіни. У приміщенні є два ліжка і немає столу.

Як повідомляв Укрінформ, Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, до арешту жила у Празі з чоловіком та двома дітьми. У Росію журналістка приїхала 20 травня 2023 року через сімейні обставини. 2 червня Курмашеву затримали в аеропорту Казані, коли вона чекала на рейс до Чехії. У неї вилучили американський і російський паспорти.

Читайте також: Росія досі відмовляє США в доступі до затриманої журналістки Радіо Свобода

Курмашеву обвинувачують у тому, що вона не подала документи на включення себе до реєстру "іноагентів", а також у поширенні "фейків" про російську армію. За другою статтею журналістку обвинувачують у розповсюдженні книги "Нет войне. 40 историй россиян, выступающих против вторжения в Украину", яку редакція проєкту Радіо Свобода "Idel.Реалії" презентувала восени 2022 року.

Журналістка провину не визнає. Її колеги впевнені, що Курмашеву переслідують за професійну діяльність. "Меморіал" визнав її політичною ув'язненою.

Чехія та ще 22 країни висунули Курмашеву на Всесвітню премію ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-