Китай і п'ять країн Центральної Азії створили орган для координації співпраці

Китай і п'ять країн Центральної Азії створили орган для координації співпраці

Укрінформ
Китай і п’ять країн у Центральній Азії створили Секретаріат механізму співробітництва «Китай - Центральна Азія», що стало черговим кроком на шляху Пекіна до посилення своєї присутності в регіоні зі значним російським впливом.

Вітальний лист міністра закордонних справ Китаю Ван Ї оприлюднило МЗС КНР, повідомляє Укрінформ.

Ідеться про започаткований чотири роки тому формат співпраці Китаю з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном, що дістав назву «С+С5».

«Сьогоднішнє відкриття Секретаріату ще раз демонструє міжнародній спільноті тверду рішучість наших шести країн працювати разом задля спільного розвитку і співробітництва», - йдеться у зверненні китайського міністра.

Він також висловив переконання, що завдяки новому органу взаємодія Китаю з центральноазійськими державами «отримає потужний імпульс для розвитку».

Секретаріат розташовуватиметься в місті Сіань, адміністративному центрі провінції Шеньсі, де торік проходив перший саміт глав держав механізму «С+С5».

Речник МЗС КНР Лінь Цзянь напередодні на брифінгу поінформував, що торік товарообіг між Китаєм і п’ятьма країнами Центральної Азії досягнув рекордних 90 мільярдів доларів, зростання становило 27,2% порівняно з попереднім роком. При цьому спостерігалося прискорення співпраці в нових сферах, таких як високі технології, зелена енергетика та електронна комерція.

За словами речника, торік істотно збільшено пропускну спроможність залізничних шляхів через країни регіону, якими курсують вантажні потяги з Китаю до Європи, а кількість прямих пасажирських авіарейсів, що з’єднують Китай і країни Центральної Азії, зросла майже до 70.

Читайте також: Китай про «мирні ініціативи» Росії: Ми діятимемо у власний спосіб

Активно реалізується низка масштабних інфраструктурних проєктів, таких як автомагістраль Китай-Киргизстан-Узбекистан і друга фаза проєкту будівництва автомагістралі Китай-Таджикистан, значних результатів досягнуто і в гуманітарній сфері.

Як повідомляв Укрінформ, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що урядам країн Центральної Азії, щоби зберегти суверенітет і територіальну цілісність, потрібно відмовитись від ілюзій завоювати милосердя Москви та підтримати Україну в протистоянні російському вторгненню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-