У Словаччині відбулися акції проти звільнень із культурних установ

У Словаччині відбулися акції проти звільнень із культурних установ

Укрінформ
У Словаччині відбулися протести проти раптового звільнення керівництва в декількох культурних установах країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

"Цього тижня словаки вийшли на вулиці, щоб протестувати проти раптового звільнення керівництва кількох культурних закладів", - йдеться у повідомленні.

Після оголошених у понеділок раптових звільнень Зузани Ліптакової, директорки Міжнародного будинку мистецтв для дітей Bibiana, та Катаріни Кріштофової, директора Словацької національної бібліотеки, словаки організували масові акції протесту в четвер.

"Ми рішуче протестуємо проти свавільного звільнення кваліфікованих працівників закладів культури та заміни їх людьми без досвіду без процедури відбору", – повідомили організатори протесту.

Читайте також: У Варшаві протестували проти блокади кордону з Україною

Днем раніше, у середу ввечері, відбулися дві різні акції протесту через рішення уряду.

Під час однієї з акцій люди протестували перед братиславською Kunsthalle, фінансованою державою художньою галереєю, яка припинить своє існування як незалежна організація згідно з рішенням уряду. Демонстранти принесли символічну труну до будівлі Міністерства культури та встановили неподалік від установи.

В ході іншої акції протестувальники утворили живий ланцюг навколо будівлі громадського мовника Радіо та телебачення Словаччини (RTVS), щоб виступити проти плану уряду Роберта Фіцо щодо посилення контролю за ЗМІ з боку держави.

Водночас співробітники RTVS заявили, що не виключають організації страйку, якщо влада продовжить загрожувати незалежності мовника. Понад 1200 з них вже підписали заяви проти здійснення реформи.

Читайте також: В Угорщині почалися масові протести з вимогою відставки уряду Орбана

Проєкт закону про RTVS, запропонований міністерством культури Словаччини, зазнав різкої критики з боку багатьох зацікавлених сторін, зокрема Європейської мовної спілки (EBU).

Вєра Йоурова, єврокомісар з питань цінностей та прозорості, підкреслила, що Комісія також уважно стежить за ситуацією навколо реформи RTVS.

Як повідомлялося, тисячі людей вийшли на вулиці Братислави, щоб висловити підтримку Україні та протест проти політики уряду через його зближення з РФ.

Фото: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-