Естонія готова підтримати Рютте на посаду генсека НАТО

Естонія готова підтримати Рютте на посаду генсека НАТО

Укрінформ
Очільниця уряду Естонії Кая Каллас заявила, що її країна готова підтримати прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ERR.

Естонія готова підтримати як кандидатуру Рютте, так і кандидатуру президента Румунії Клауса Йоганніса, сказала прем'єр-міністр Кая Каллас.

Хоча Нідерланди і не виконують мети у 2% витрат на оборону, на думку Каллас, сильна сторона Рютте полягає у здатності досягати компромісів.

Каллас вважає, що наступним генеральним секретарем НАТО стане саме Рютте. За її словами, Естонія висунула три критерії для майбутнього генсека.

"Один з них - здатність переконати всіх союзників витрачати 2% валового внутрішнього продукту (ВВП) на безпеку. Вихідцю з країни, яка досягла цієї мети, буде легше переконати в цьому інші країни, ніж тому, чия країна не досягла цього цільового показника. Ще одним важливим елементом для нас був географічний баланс. На жаль, вихідці з країн Східної Європи не представлені на провідних позиціях у НАТО", - пояснила Каллас.

Третій критерій, за словами Каллас, полягає у здатності укладати компроміси. "Марк Рютте довгий час був лідером коаліційних урядів, і я також бачила його за столом в ЄС. Він знає, як досягати компромісів", - зазначила Каллас, говорячи про сильні сторони Рютте.

За словами Каллас, естонський уряд зустрічався і з Рютте, і з Йоганнісом і, по суті, готовий підтримати обох кандидатів, залежно від того, хто з них отримає підтримку більшості.

"Ми говорили про наші побоювання. Ми зазначили, що вважаємо неправильним, що на високих посадах немає жодного вихідця з нашого регіону. Ми також висловили своє занепокоєння з приводу цих двох відсотків - говорили з Рютте про те, як він зможе переконати у цьому керівників інших держав", - сказала Каллас.

"Досі не було нікого з нашого регіону - а ми вже 20 років у НАТО - і це не зовсім правильно. З цим погодився і Рютте, підтвердивши, що справді балансу не дотримано", - додала Каллас.

Читайте також: Стефанішина: Будь-який новий генсек має підтримувати рух України до НАТО

Як повідомлялося, 22 лютого агенція Bloomberg із посиланням на неназваних європейських чиновників інформувала, що Румунія планує висунути кандидатом на посаду генерального секретаря НАТО свого президента Клауса Йоганніса.

На початку березня президент Румунії Клаус Йоганніс заявив про намір балотуватися на посаду генерального секретаря НАТО.

Чинний генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг залишить цю посаду у жовтні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-