Японія і Канада можуть цьогоріч приєднатися до угоди AUKUS - ЗМІ

Японія і Канада можуть цьогоріч приєднатися до угоди AUKUS - ЗМІ

Укрінформ
Японія та Канада до кінця року можуть приєднатися до AUKUS - тристороннього партнерства у сфері безпеки між Великою Британією, США та Австралією.

Про це повідомляє Politico, передає Укрінформ.

За інформацією видання, Японія та Канада можуть приєднатися до другої угоди AUKUS, згідно з якою учасники підпишуть угоди про розширену співпрацю у сфері військових технологій до кінця 2024 або початку 2025 року.

Видання зазначає, що такий поспіх зумовлений побоюваннями, що у разі перемоги на президентських виборах у США Дональда Трампа він може скасувати угоду AUKUS або відкликати участь у ній США.

За словами джерела видання, адміністрація чинного президента США Джо Байдена «докладає зусиль, щоб зробити деякі речі щодо другої частини угоди AUKUS зараз, до виборів у США».

Про безпекову угоду AUKUS була вперше оголошено у вересні 2021 року. Її перша частина передбачає допомогу США та Великої Британії Австралії у будуванні атомних підводних човнів. Друга частина угоди дозволяє країнам-учасницям домовитися щодо розробки передових військових технологій у таких сферах, як штучний інтелект, гіперзвукові ракети та квантові технології. Вона може бути поширена на інших союзників США.

Читайте також: Трамп заявив, що не виводитиме США з НАТО, якщо Європа заплатить свій внесок

Зазначається також, що цього тижня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон і міністр оборони Грант Шеппс відвідають Австралію.

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени альянсу AUKUS використовуватимуть штучний інтелект, морські дрони й космічні радари для пошуку китайських військових підводних човнів у Тихому океані.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-