Парламент Грузії схвалив поправки до Виборчого кодексу попри висновки Венеційської комісії

Парламент Грузії схвалив поправки до Виборчого кодексу попри висновки Венеційської комісії

Укрінформ
Парламент Грузії подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на поправки до Виборчого кодексу, проігнорувавши висновки Венеційської комісії.

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ.

Як зазначається, запропонований президенткою варіант не пройшов, і парламент 78 голосами підтримав версію законопроєкту, на який Зурабішвілі наклала вето і в якому не враховані поправки Венеційської комісії.

«Ми говоримо прямо: ми не беремо до уваги жодних висновків Венеціанської комісії чи будь-якої іншої комісії, які будуть спрямовані проти Грузії, її демократичних виборів та суверенітету», — заявив лідер більшості у парламенті Мамука Мдінарадзе.

Тепер законопроєкт знову буде переданий на підпис президентці, а якщо вона відмовиться його затверджувати, документ підпише голова парламенту.

Згідно з документом, скасовується посада заступника голови ЦВК від опозиції, кваліфікованих членів ЦВК представлятиме голова парламенту, а не президент. Крім цього, правляча партія матиме змогу з другої спроби затвердити голову ЦВК простою більшістю голосів.

Читайте також: У Грузії президентку знову не запросили на «конференцію послів»

Венеційська комісія та Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ у грудневому звіті з рекомендаціями заявили, що поправки до Виборчого кодексу Грузії є недостатніми для забезпечення політичного процесу, який буде заснований на консенсусі.

Як повідомлялося, поправки до Виборчого кодексу, які стосуються процедури обрання голови та членів Центрвиборчкому, парламент Грузії схвалив у червні 2023 року. Однак президент Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ.

Чергові парламентські вибори у Грузії відбудуться 26 жовтня 2024 року.

Фото з сайту newsgeorgia.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-