Тайвань готує план «Б» на випадок обмеження ролі США як безпекового партнера - експерт

Тайвань готує план «Б» на випадок обмеження ролі США як безпекового партнера - експерт

Укрінформ
Тайвань, маючи такого основного безпекового партнера як США, працює над планом "Б" з метою посилення власної оборонної самодостатності.

Про це заявив науковий співробітник Інституту досліджень національної оборони та безпеки (INDSR) у Тайбеї Юрій Пойта у виступі на IV Форумі Україна-Японія "Особливе глобальне партнерство. Україна і Японія в контексті російської війни", організованому Центром "Нова Європа", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми бачимо, що з Тайваню виглядає так, що ситуація для середніх і малих держав стає складнішою, що ресурсів у глобальних гравців у якийсь момент може не вистачити або вони будуть не готові з тих або інших причин ці ресурси виділяти... Глобальні гравці в якийсь момент можуть змінювати свою позицію навіть на протилежну, і підтримувати гарантії безпеки стає досить складно. Тому... окрім того, що в Тайваню є США як основний безпековий партнер, Тайвань працює над планом "Б", - сказав Пойта.

За його словами, Тайвань має кілька базових рішень стосовно забезпечення власної безпеки. Перше - це диверсифікація зв'язків.

"У якомусь випадку США можуть не спрацювати з тих або інших питань, тому Тайвань намагається розвивати безпекові зв'язки з іншими країнами світу і формувати додаткову мережу альянсів з партнерами", - зазначив експерт.

Читайте також: Світ має змінити підхід до торгівлі з Китаєм, щоб не «вигодувати крокодила», як було з Росією - експерт

Ще один напрям - ретельна робота над власною самодостатністю. У цьому контексті Пойта розповів, що днями брав участь у воєнній грі у Тайбеї, в якій було задіяно близько 170 міжнародних та тайванських експертів з питань економіки, безпеки та оборони. Вона була присвячена підготовці на випадок початку блокади з боку Китаю, ракетного удару або навіть великої війни.

"Вихідним сценарієм було те, що роль США є обмеженою з тих або інших причин, і Тайвань повинен придумати, як він підготує свою систему медичного забезпечення.., забезпечить стабільність енергетики, побудує диверсифіковану систему зв'язку, створить свої системи типу Starlink, забезпечить роботу фінансової системи тощо і як забезпечить роботу своєї економіки з огляду на те, що він є островом. Навіть ведуться розрахунки, яким чином будуть евакуйовувати іноземців або місцеве населення у разі початку війни", - повідомив науковий співробітник Інституту досліджень національної оборони та безпеки (INDSR) у Тайбеї.

Читайте також: Глава спецслужби Тайваню заявив про відсутність ознак підготовки Китаю до негайної війни

Підсумовуючи, він зауважив, що безпекові гарантії надзвичайно важливі, але "є такий висновок, що вони будуть більш ефективними, якщо буде забезпечено більшу власну самодостатність".

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони Тайваню виявило впродовж доби 26 військових літаків і 10 бойових кораблів китайської армії навколо острова, що стало першим масованим патрулюванням за останні кілька тижнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-