Глава спецслужби Тайваню заявив про відсутність ознак підготовки Китаю до негайної війни

Глава спецслужби Тайваню заявив про відсутність ознак підготовки Китаю до негайної війни

Укрінформ
Генеральний директор Бюро національної безпеки Тайваню Цай Мін’єнь заявив про відсутність ознак того, що Китай готується найближчим часом розпочати війну і спробувати силою встановити контроль над Тайванем.

Про це, як повідомляє Reuters, очільник Бюро національної безпеки Тайваню сказав у понеділок під час виступу в національному парламенті, передає Укрінформ.

«Ми не бачимо жодних ознак намірів Китаю розв’язати війну в Тайванській протоці», - сказав Цай.

Він додав, що Тайбей проводить тісні дискусії зі своїми міжнародними партнерами щодо ймовірного китайського вторгнення, і наразі вони не фіксують різкого загострення напруги через Тайванську протоку.

Натомість, за словами керівника спецслужби, Пекін намагається «нормалізувати» свою військову діяльність поблизу острова, проводячи в середньому кожні 7-10 днів спільні патрулювання у навколишніх водах за участі близько 10-ти військових літаків і 3-4-х бойових кораблів.

Він назвав такі військові патрулювання частиною багатовекторних зусиль материка із тиску на тайванців, до яких також відносяться економічний примус і кампанії з дезінформації.

Цай зауважив, що китайська армія іноді приурочує патрулювання до дипломатичних заходів, таких як візити на острів іноземних парламентарів чи інших офіційних представників.

Читайте також: Тайвань виявив вісім китайських повітряних куль неподалік Тайбея

Він також не виключив зростання військової активності Китаю з наближенням інавгурації 20 травня обраного президентом Тайваню нинішнього віцепрезидента Лай Чінте, якого Пекін вважає сепаратистом за його прихильність незалежності Тайваню.

«Вони грають м’яко, з одного боку, і жорстко, з іншого, одночасно зміцнюючи відносини з тайванцями, які виступають за тісніші зв’язки з Китаєм, та посилюючи демонстрацію сили», – сказав гендиректор Бюро нацбезпеки.

Як повідомляв Укрінформ, берегова охорона Тайваню отримала новий великий патрульний корабель із потужними системами зброї для посилення захисту острова та належних йому острівців і морських районів від зазіхань Китаю.

Фото: CNA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-