Канада розширила санкції проти Ірану через порушення прав жінок

Канада розширила санкції проти Ірану через порушення прав жінок

Укрінформ
Канада запровадила санкції проти двох високопоставлених іранців, відповідальних за масові порушення прав жінок у країні.

Як повідомляє Укрінформ, про це оголосили у міністерстві закордонних справ Канади.

“Ці нові заходи застосовуються проти двох осіб через їх участь у жорстоких репресіях громадян Ірану, особливо жінок та дівчат. Генерального директора системи метрополітену Тегерана Масуда Дорості внесено до санкційного переліку через примус ним до дотримання закону про обов’язкове носіння хіджаба в громадському транспорті. До переліку внесено також впливову парламентаршу Меджлісу Зохрену Елайю через підтримку нею смертної кари для протестувальників, залучених до руху “Жінки, життя, свобода”. Ці двоє осіб використовували свої впливові посади для закликів або вчинення все більш репресивних дій проти жінок та дівчат в Ірані”, - зазначили в МЗС.

У відомстві нагадали, що це вже 17-ий санкційний пакет, запроваджений Канадою проти іранського режиму з жовтня 2022 року, й загальна кількість підсанкційних осіб сягнула 153, також під санкціями перебувають 87 іранських компаній та організацій.

Усе майно та кошти підсанкційних осіб на території Канади заморожується, а їм самим забороняється в’їзд до країни.

Читайте також: В Ірані торік стратили понад 800 людей - правозахисники

“Канада завжди захищатиме права жінок та дівчат. Постійне використання іранським режимом та його прибічниками жорстоких методів й насильства проти усіх виявів свободи вибору й слова створило все більш репресивний клімат, в якому жінки та дівчата зазнають травм або гинуть лише за вимоги дотримання своїх базових прав людини. Ми прямо говоримо: це мусить припинитися”, - сказала із цього приводу міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року в Ірані 22-річна Махса Аміні була затримана поліцією моралі за обвинуваченням у неправильному носінні хіджаба. З поліцейської дільниці дівчину відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Незабаром в Ірані розпочалися вуличні протести, які жорстоко придушувалися. За даними правозахисників, за час масових акцій понад 600 демонстрантів було вбито, близько 20 тисяч людей ув’язнили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-