В Ірані торік стратили понад 800 людей - правозахисники

В Ірані торік стратили понад 800 людей - правозахисники

Укрінформ
Минулого року в Ірані стратили щонайменше 834 людини. Це на 43% більше, ніж у 2022 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у спільному звіті Іранської правозахисної групи (IHR) і паризької організації «Разом проти смертної кари».

Зазначається, що 85% усіх страт, що відбулися протягом 2023 року, не були оголошені владою Ірану. Офіційно вирок оголосили лише у 15% випадках, що еквівалентно 125 стратам.

Водночас іранська влада посилила застосування смертної кари у справах про наркотики. Так, за звинуваченнями, пов’язаними із наркотичними речовинами, минулого року в країні стратили 471 людину, порівняно із 256 особами роком раніше. При цьому оголошено було лише про 5% проведених страт.

Також серед страчених є щонайменше двоє неповнолітніх жителів Ірану та щонайменше 22 жінки. Статистика страчених жінок у країні стала найвищою з 2013 року.

Читайте також: В Афганістані таліби провели публічну страту перед тисячами людей

«Ми маємо справу із режимом, який є репресивним, корумпованим і некомпетентним у вирішенні щоденних проблем людей. Нагнітання страху в суспільстві – єдиний спосіб для режиму утримати владу, а смертна кара є його найважливішим інструментом», – вважає директор IHR Махмуд Амірі-Могаддам.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок судова влада Ірану стратила «терориста», який атакував безпілотником об'єкт Міністерства оборони в центральній частині Ірану минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-