Швеція сьогодні офіційно стане членом НАТО - Білий дім

Швеція сьогодні офіційно стане членом НАТО - Білий дім

Укрінформ
Швеція офіційно стане 32-м членом НАТО в четвер, 7 березня.

Про це йдеться у повідомленні Білого дому щодо виступу президента США Джо Байдена зі щорічною доповіддю «Про стан справ у країні», передає Укрінформ.

«Швеція офіційно приєднається до Альянсу НАТО 7 березня 2024 року, ставши 32-м союзником. Швеція є сильною демократією з високобоєздатною армією, яка поділяє наші цінності та бачення світу», — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що вступ Швеції у НАТО зробить Сполучені Штати та інших союзників ще безпечнішими.

Читайте також: Президент Угорщини підписав ратифікацію членства Швеції у НАТО

«НАТО є найпотужнішим оборонним альянсом в історії світу, і сьогодні це так само важливо для забезпечення безпеки наших громадян, як це було 75 років тому, коли наш Альянс був заснований на уламках Другої світової війни», — резюмували у Білому домі.

Президент США 7 березня виступить зі щорічним зверненням «Про стан справ у країні» на об’єднаному засіданні обох палат американського Конгресу. Подія розпочнеться о 20:00 (03:00 за Києвом). Байден планує під час звернення порушити питання допомоги Україні та закликати законодавців негайно ухвалити відповідний законопроєкт.

Зазначається, що прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у четвер буде присутній на заході першої леді США Джилл Байден щодо перегляду звернення американського лідера до Конгресу.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Deutsche Presse-Agentur, оборонний альянс очікує, що процедура прийому скандинавської країни може бути завершена під час візиту до Вашингтона прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона та міністра закордонних справ Тобіаса Більстрьома.

Для офіційного вступу Швеції до НАТО їй потрібно передати ратифікаційну грамоту на зберігання до Державного департаменту США, який є депозитарієм договору про заснування НАТО та відповідає за реєстрацію усіх документів, пов’язаних з Північноатлантичним договором.

Шведський уряд напередодні підтвердив, що Крістерссон і Більстрьом будуть у Вашингтоні у четвер, 7 березня.

Читайте також: Фінляндія і після вступу до НАТО зміцнює обороноздатність - посол України

Президент Угорщини Тамаш Шуйок підписав 5 березня протокол про вступ Швеції до військового альянсу НАТО, усунувши останню перешкоду перед історичним кроком скандинавської країни, яка зберігала нейтралітет протягом двох світових воєн і «холодної» війни.

Швеція подала заявку на членство в НАТО у 2022 році після вторгнення Росії в Україну, і більшість членів Альянсу швидко ратифікували її заявку. Однак довгий час вступ Швеції до НАТО блокували Туреччина та Угорщина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-