В ООН зафіксували нетипово високі для зими температури у Північній півкулі

В ООН зафіксували нетипово високі для зими температури у Північній півкулі

Укрінформ
Експерти Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при ООН заявили, що у лютому в Південній півкулі, де зараз закінчився літній сезон, спостерігалася сильна спека, а у Північній – були зареєстровані високі температури, нетипові для зими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новини ООН.

За словами експертів, у деяких частинах Північної та Південної Америки, Африки, Азії, Австралії та Європи спостерігалися рекордні температури або в окремі дні або протягом місяця.

Попередні оцінки показують, що на більшій частині Європи (за винятком півночі) середня температура лютого була як мінімум на 2 градуси Цельсія вищою за норму.

У деяких частинах Центральної та Південно-Східної Європи спостерігаються ще вищі відхилення від норми – на 4-6 градусів.

Таким чином, лютий 2024 року, ймовірно, був найтеплішим або одним із найтепліших місяців лютого за всю історію спостережень у цьому регіоні.

Зазначається, що зима 2023-2024 років у Південно-Східній Європі була на 2-3 градуси теплішою, ніж зазвичай. При цьому спостерігався різкий контраст між холодною Північною Європою та набагато теплішими середніми та субтропічними широтами.

Наприкінці лютого 2024 року в східній частині Центральної Європи та Південно-Східної Європи відбулося значне потепління.

Максимальні температури в деяких місцях сягали 20 градусів і вище, що як мінімум на 10 градусів перевищувало середню температуру лютого.

Читайте також: Зміна клімату збільшує туристичний потенціал Чорного моря

«Аномальна спека відповідає тенденції потепління, що спостерігається з червня 2023 року, в цей період було послідовно встановлено сім нових глобальних щомісячних температурних рекордів, включаючи січень 2024 року. Глобальні температури поверхні моря є рекордно високими. Хоча явище Ель-Ніньйо призвело до підвищення температури в деяких частинах світу, антропогенна зміна клімату є основним фактором, що сприятиме цьому в довгостроковій перспективі», – розповів кліматолог із ВМО Альваро Сілва.

Як повідомляв Укрінформ, вчені Європейського центру з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) заявили, що у 2024 році світ пережив найтепліший січень за всю історію спостережень, ставши вже восьмим поспіль місяцем, який оновив свій температурний рекорд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-