Ердоган знову пропонує Україні й Росії «мирні переговори» в Туреччині

Ердоган знову пропонує Україні й Росії «мирні переговори» в Туреччині

Укрінформ
Туреччина підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, виступає за справедливе та тривале вирішення війни в Україні, готова знову прийняти на своїй території «мирні переговори» між Росією та Україною.

Про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у відеозверненні до учасників саміту «Україна-Південно-Східна Європа», повідомляє Укрінформ з посиланням на інформаційне агентство “Анадолу”.

«Підтримка Туреччиною незалежності, суверенітету, безпеки та територіальної цілісності України добре відома всім. Ми також докладаємо всіх зусиль для захисту прав та інтересів наших співвітчизників – кримських татар», – сказав Ердоган.

За його словами, дипломатії та діалогу потрібно дати шанс для «справедливого та тривалого вирішення» війни в Україні, яка почалася в лютому 2022 року.

Читайте також: Ердоган може допомогти Україні відкрити море на Миколаївщині - Зеленський

«Я вважаю, що потрібно починати спільні зусилля хоча б щодо визначення загальних параметрів миру», - додав він.

Президент Ердоган заявив, що Туреччина «в принципі» підтримує 10-крокову Формулу миру президента України Зеленського і готова сприяти «швидкому відновленню та реконструкції» зруйнованої війною країни.

Ердоган нагадав, що Туреччина взяла на себе лідерську роль у зусиллях, пов'язаних з аспектом продовольчої безпеки.

Читайте також: Зеленський заявив, що зустріч з Ердоганом найближчим часом не планується

«Чорноморська зернова ініціатива, створена та відіграла вирішальну роль завдяки нашим зусиллям, також зберігає своє місце в нашому порядку денному», – додав він.

Ердоган також підкреслив необхідність запровадження правил безпеки в Чорному морі, а також, що Анкара веде переговори щодо нової підтриманої ООН постанови про зобов’язання щодо безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина організувала та провела зустріч міністрів закордонних справ Росії та України в середземноморському місті Анталія в березні 2022 року. Згодом у Стамбулі відбулася зустріч груп переговорників. Чорноморська зернова угода була підписана в липні 2022 року.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-