Країни ЄС схвалили розгортання військово-морської місії у Червоному морі

Країни ЄС схвалили розгортання військово-морської місії у Червоному морі

Укрінформ
Міністри закордонних справ ЄС схвалили розгортання військово-морської місії ЄС для захисту суден від хуситів у Червоному морі.

Це рішення привітала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Я вітаю сьогоднішнє рішення про початок операції Військово-морських сил ЄС Aspides. Європа забезпечить свободу судноплавства в Червоному морі, працюючи разом з нашими міжнародними партнерами. Окрім реагування на кризу, це крок до посилення європейської присутності на морі для захисту наших європейських інтересів», – написала очільниця ЄК.

Як зазначає DPA, військово-морська місія Aspides, що походить від давньогрецького слова "щит", передбачає перекидання європейських військових кораблів і повітряних систем раннього попередження у Червоне море, Аденську затоку і прилеглі акваторії. 

Кораблі місії отримають наказ відкривати вогонь по бойовиках, якщо ті атакують першими, і не матимуть права стріляти на випередження. Оперативне командування розміщуватиметься у грецькому місті Ларісса.

Європейський комісар з економіки Паоло Джентілоні заявляв журналістам, що «у зв’язку зі зміною маршруту судноплавства через Червоне море час доставки вантажів між Азією та ЄС збільшився на 10-15 днів, а вартість цих перевезень зросла приблизно на 400%».

Читайте також: США перехопили партію зброї, яку Іран постачав хуситам

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати та Велика Британія завдають ударів по об'єктах у Ємені, пов'язаних з хуситами, у відповідь на атаки бойовиків на цивільні судна та військові кораблі у Червоному морі.

Сьогодні у Брюсселі проходить формальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними темами порядку денного якої є продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії, ситуація на Близькому Сході та в африканському регіоні Сахель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-